Live Stream Shoping, un fenomen care impactează tot mai mult industria de e-commerce. Streams.live lansează trendul și în România. - UPGRADE 100 News
Latest Updates

Live Stream Shoping, un fenomen care impactează tot mai mult industria de e-commerce. Streams.live lansează trendul și în România.

Ce este Live Stream Shopping-ul? Pe scurt, transformarea procesului de cumpărare din e-commerce într-o experiență mult mai interesantă și interactivă.

Cumpărătorii urmăresc live o prezentare a produsului, pun întrebările la care doresc sa primească un răspuns și, la momentul oportun, cumpăra printr-un simplu click in-video, fără a opri sesiunea de prezentare.

Studiile legate de acest nou fenomen, foarte popular mai ales în Asia, arată că impactul e major:

  • 8x mai multa interacțiune față de alte forme de conținut
  • 3x mai mult timp petrecut video live vs. video recorded
  • 4x creștere rata medie de conversie

Cumpărătorii vor o experiență nouă

Cu peste 4.5 miliarde de oameni cu acces la internet și peste 2 miliarde de cumparatori online, e-commerce ul a devenit una dintre cele mai competitive piețe.

Conform Socialbakers, în timp ce 42% dintre utilizatorii de internet și-au marit numărul de achiziții online, 52% dintre aceștia doresc experiențe noi, interactive.

Live stream shoppingul vine răspunde chiar acestei nevoi. Are, firește, legătură cu video tele-shopping-ul dar… e cu totul altă experiență (la fel cum și conținutul TV e diferit de cel video online, chiar dacă aparent e … același lucru).

Cert e că trăim în era economiei experiențiale: cumpăratorii preiau controlul asupra interacțiunii pe care o au cu brandurile iar experiența de cumparare e, uneori, aproape la fel de importantă ca produsul în sine.

Vorbim de instrumente care, dacă sunt executate corect, se intregrează ușor în ciclul de vânzare, se instalează prin câteva click-uri în website-ul vendorului, iar în cazul în care acesta nu are un website propriu, întreaga experiență poate avea loc pe o pagina generată automat de sistem, complet personalizabilă“, explică Mihai Drăgan (foto), COO al Oveit – companie cu ADN românesc cu sediul în Austin, Texas care a dezvoltat o soluție de acest tip numită Streams.live.

Dar cum arată efectiv experiența? Iată:

 

5 beneficii ale Live Stream Shopping:

  1. Oferă o experiența interactivă unde urmaritorii interacționează in timp real cu persoana care prezinta produsul.

Pot pune întrebări, pot cere detalii suplimentare despre produs și pot cere feedback de la alti cumparatori. În timp real.  Procesul de cumparare în sine transformă potentialii cumpărători în membrii unei comunități create în jurul brandului, comunicarea bidirecțională fiind principalul difernțiator vs. teleshopping.

  1. Răspunde la întrebările relevante pentru client

85% dintre cumparatorii online doresc mai multe informații despre produsul pe care doresc să-l achiziționeze. În timp ce paginile de prezentare pot răspunde unor potențiale întrebări, o sesiune live răspunde exact întrebărilor pe care clienții doresc sa le adreseze.

  1. Oferă autenticitate

Uitați de pozele modificate în Photoshop sau de sesiunile video pre-inregistrate și editate. Prin Live Stream Shopping, cei care vizualizeaza o sesiune tind sa isi mareasca încrederea în produs, vazand în timp real cum acesta este purtat, utilizat și testat.

  1. Exploatează cumpărăturile impulsive

La începutul anilor 2000, oamenii aveau nevoie de de 12 secunde pentru a se decide dacă atenția lor merită sa se îndrepte intr-o anumita directie.

15 ani mai târziu, perioada s-a redus la numai 8 secunde. Dintr-un studiu realizat anul acesta reiese ca la nivel colectiv aceasta perioada s-a redus și mai mult: nu știm sigur dacă luam decizii mai bune, dar cu siguranță le luam… rapid!

Live Stream Shopping amplifica avantajele impulsului de cumparare. Prin butoane integrate în video, privitorii pot cumpara produsul când doresc, eliminând riscul ca aceștia să fie distrași din traseul lor de cumpărare.

  1. Clădește brand, nu doar generează vânzări

În era economie experiențiale, interacțiunea cumparatorilor cu brandul devine la fel de importantă precum calitatea produselor și serviciilor în sine. Nu mai vorbim de cumpărători, ci de comunități create în jurul brandurilor.

Pandemia a dovedit că brandurile care au investit și în awarenes nu doar în performance marketing au câștigat. Cu soluțiile de live stream shopping poți să faci și vânzări directe și brand building, simultan.

Cum să deschizi acest nou canal de vânzare chiar dacă ai rezerve?

Care sunt principalele obiecții ale ownerilor de magazine și cum pot fi ele depășite?

  1. Productia video e prea complicata!

Cand vine vorba de interactiunea live cu brandul, privitorii prefera o experienta naturala in locul unei productii video elaborate. Calitatea transmisiunii este importanta, dar oamenii aprecieaza interactiunea umana mai mult decat productia din spatele acesteia. Iată un exemplu, aici. Ei, vi se mai pare complicat? 🙂

  1. E prea greu de integrat!

Experienta oferită de exemplu pentru piața din regiune de www.Streams.Live poate fi integrata in site-ul brandului cu un simplu copy/paste.

Solutia suporta integrari prin API pentru parteneriate complexe, dar oricine poate porni o sesiune de Live Stream Shopping prin cateva clickuri.

Iar pentru clientii care nu au un site propriu, intreaga experienta poate avea loc pe o pagina generata automat de sistem. Pagină ce poate fi personalizata.

  1. Nu vreau să vadă alții clienții mei!

Live Stream Shopping creaza interactiunea dintre brand si cumparator, procesul efectiv de check out desfasurandu-se in platforma brandului.

Informatiile clientilor sunt procesate prin sistemul companiei care utilizeaza serviciul de Live Stream Shopping, asigurandu-se astfel continuitatea proceselor de marketing si e-commerce deja implementate.

Și, în final, cum trebuie să arate o sesiune de live shopping de succes?

Iată câteva sugestii:

  1. Concentrează-ti sesiunile de prezentare pe un număr limitat de produse, similare sau complementare. Astfel, mesajul tău va fi unul relevant pentru audiența care te urmărește iar atenția acestora se va concentra pe un număr limitat de produse, făcând mult mai ușoară luarea unei decizii.
  2. Pastrează tonul brandului tă Nu trebuie să ai o producție video demnă de Holywood, trebuie să pastrezi nota de autenticitate și să ai o imagine îngrijită.
  3. Încurajează-ti publicul să pună întrebă Află, în timp real, ce îi interesează pe potențialii clienti, răspunde-le și ajută-i să ia o decizie. O întrebare adresată de un urmăritor poate fi relevantă pentru o parte importantă a comunității tale.
  4. Don’t oversell. Live Stream Shopping ul are ca obiectiv vânzarea produselor, însa combină e-commerce ul cu divertismentul și utilitarul, crează o experiență de cumpărare. Paradoxal, doar aparent: oamenii iubesc să cumpere însă nu să le fie vândute produse 😉

 

Spor la vânzări!

[#Parteneriat. Informațiile despre acest nou trend au fost oferite de STREAMS.Live by Oveit. Găsiți mai multe detalii aici: https://streams.live. Puteți face un test chiar acum!]

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla