DECRIPTAREA MultiversX | CULISELE CELUI MAI COMPLEX ECOSISTEM BLOCKCHAIN EUROPEAN, construit în România. Cum a evoluat proiectul în doar 4 ani - și ce va urma? - UPGRADE 100 News
Insights

DECRIPTAREA MultiversX | CULISELE CELUI MAI COMPLEX ECOSISTEM BLOCKCHAIN EUROPEAN, construit în România. Cum a evoluat proiectul în doar 4 ani — și ce va urma?

The English version is available here

În urmă cu exact patru ani, în aprilie 2020, anunțam, în exclusivitate la Upgrade 100, finalizarea unui blockchain “Made in Transilvania” – care părea să aibă toate elementele unei povești cu potențial spectaculos. 

Timpul a confirmat: de atunci, echipa MultiversX (ex-Elrond) a construit într-un ritm greu de egalat, chiar și pentru standardele super-dinamice din lumea startupurilor tech.

Au început cu un blockchain făcut de la zero, au continuat cu un întreg sistem de operare și co-operare open source, cel mai complex de acest tip din Uniunea Europeană.

Elrond Network în 2020 vs. MultiversX în 2024

Să ne amintim: în aprilie 2020, nu exista nici eGLD, iar primul proiect destinat consumatorilor – actualul xPortal, lansat în ianuarie 2021 sub numele Maiar, era într-o fază incipientă. Avea să se lanseze 9 luni mai târziu.

Lansarea xDAY by MultiversX – București, Octombrie 2023 / Fotografii de Radu Benjamin

— Azi, eGLD este unul dintre cele mai tranzacționate asseturi crypto de pe plan global, cu o capitalizare de peste 1.4 miliarde de dolari, fiind în top 70 global din peste 9400 de monede monitorizate de CoinMarketCap.

Încă de pe atunci exista însă baza creșterii ecosistemice accelerate: se finalizase blockchainul Elrond – actual MultiversX –, care se dovedea mult mai rapid și mai scalabil, în comparație cu alternativele “tradiționale”. 

Și mai exista ceva: un plan de dezvoltare foarte curajos

— cu obiective mult mai serioase decât “simpla” lansare a unor proiecte crypto.

Un plan atât de ambițios, încât, în această lume asaltată de povești blink-blink susținute doar de whitepapers bine scrise mulți sceptici au ridicat o sprânceană.

Recunosc, m-am numărat printre ei. Pentru că suna, pe alocuri, a scenariu S.F. Remember? ->

Scepticismul de atunci s-a dovedit nejustificat. Azi, MultiversX înseamnă:

  • O fundație (non-profit) care asigură mentenanța blockchainului, care e o resursă oferită gratuit și transparent, open source, ca un bun comun la dispoziția oricui dorește să dezvolte produse sau servicii în sistem open source.
  • Mai multe companii, apps și proiecte proprii precum xPortal, xMoney, xFabric, xExchange, xSpotlight, xBridge, xLaunchpad sau xWallet.
  • Un ecosistem care numără sute de startupuri din întreaga lume care folosesc deja tehnologia – cu sau fără investiții de la MultiversX;
  • O sumedenie de parteneri, atât din sfera celor “tradiționali”, din big tech, cât și companii majore din industria Web3.

— Doar simpla trecere în revistă a ecosistemului dezvoltat în ultimii 4 ani de MultiversX poate dura ore bune: puteți constata asta vizitând această secțiune din site-ul proiectului.

O parte din echipa MultiversX, pe scena xDAY, la Palatul Parlamentului din București

Pe scurt, vorbim despre:

  • Mii de dezvoltatori din peste 20 de țări
  • Mii de aplicații funcționale în domenii extrem de diverse care rulează pe blockchainul construit la Sibiu
  • Comunități de utilizatori – totodată, investitori eGLD, în peste 40 de țări
  • 1.5 milioane utilizatori persoane fizice care folosesc super-app-ul xPortal

De ce o “decriptare” a MultiversX?

Pentru că e un studiu de caz demn de atenția întregii comunități din jurul proiectelor Upgrade 100.

Beniamin Mincu pe scena xDAY la București la Palatul Parlamentului – Octombrie, 2023

Ideea acestui update – după materialele publicate în 2020 – a apărut odată cu cea mai recentă ediție a xDAY, care a avut loc în toamna trecută la Palatul Parlamentului din București.

Paranteză: prima ediție xDAY a fost organizată în noiembrie 2022, la Palais Brongniart, un loc simbolic, în inima Europei: fostul sediu al bursei din Paris.

Europa, ca element esențial în construcția viziunii MultiversX, nu este o teză nouă. Iar Beniamin clarifică, în discuția pe care am purtat-o, de ce.

Un scurt fragment:

 
 

De altfel, și următorul xDAY va avea loc tot într-un oraș european încărcat de simbolistică. Va urma anunțul oficial, curând. Am închis paranteza.

Revenind: ca un “imigrant” în spațiul Web3 ce sunt, mi-am dat seama atunci, la xDAY, în București, că e mare nevoie de explicații și de mai multe punți de comunicare între modelele de operare vechi și noi.

E nevoie și de un schimb constructiv de idei privind această lume nouă de business, construită prin tehnologii care funcționează după reguli noi.

În proiecte de acest tip se pot găsi chiar și rezolvări ale unor teme grele cu care ne confruntăm, ca societate.

Cum ar fi, de exemplu, complicata problemă a fake news. Soluția – cel puțin teoretic și tehnic -, există deja.

Explică liderul MultiversX:

 
 

E doar un exemplu, pentru că teritoriile explorate sunt vaste. Dar nu știu dacă, așa cum spun susținătorii Web3, viitorul este aproape exclusiv acolo. 

Ce știu e că probabilitatea ca acest lucru să se întâmplesau cel puțin ca blockchain să joace un rol esențial în cum va arăta viitorul omenirii — e extrem de mare.

Și asta pentru că e inevitabilă convergența conceptului de web descentralizat via blockchains, cu evoluția accelerată a inteligenței artificiale, a roboticii, a super computerelor, dar și cu sistemele de visual computing – precursoare ale unor concepte precum metaversul.

Vorbim de posibilitatea de a opera în piețe noi – nu neapărat legate doar de lumea fizică de azi – și în baza unor modele de business pe care abia începem să ni le imaginăm acum.

Cred că e o temă demnă de atenția oricui – cel puțin ca un exercițiu intelectual.

Ecosistemul MultiversX, la Palatul Parlamentului

Acest material editorial e aliniat așadar cu misiunea de a deschide noi perspective în tehnologie, asumată de Upgrade 100 

– o platformă de comunicare în care au încredere de mai bine de 10 ani peste 30.000 de profesioniști din lumea business / tech, abonați sau cumpărători de bilete la festival de tehnologie (ex-iCEE.fest), la care se adaugă audiențele formate din participanții la IQ DIGITAL (concept destinat digitalizării companiilor, co-produs alături de BCR), Digitalination (format dedicat digitalizării administrației publice – realizat împreună cu Institutul ASPEN România), abonații la newsletterul și “audioletterul” Update 1.1 + audiența emisiunii radio Upgrade 100 Live.

Acestea fiind scrise, să mai lămurim ceva:

Cui ne adresăm cu acest episod Upgrade 100 Special?

Producția audio-video-text publicată aici li se adresează tuturor celor din comunitatea U100 – susținători sau nu ai lumii crypto și blockchains –, pentru că discuția la care l-am provocat pe Beniamin MINCUco-fondator și CEO al MultiversX, se adresează unui public larg.

Mai exact, sunt vizați:

  • Consumatori, utilizatori curenți sau viitori ai aplicațiilor B2C tip xPortal dezvoltate de MultiversX ori de companiile asociate direct sau doar prin folosirea blockchain-ului lor open source;
  • Antreprenori și lideri din lumea startupurilor tech care iau în considerare, pe de o parte, proiecte sau componente blockchain în activitatea lor curentă, iar, pe de altă parte, extinderea posibilității de a încasa ori plăti cu crypto via xMoney;
  • Fondatori de startup și/sau CEOs care vor să înțeleagă alte modalități de creștere accelerată vs. lumea convențională de business;
  • Oficiali din Guvern sau reprezentanți ai administrației publice, pentru că, în mod normal, nevoia acută de transparență, securitate și scalabilitate – oferite de un sistem de tip blockchain – ar trebui să stea în centrul atenției structurilor de acest fel;
  • Intraprenori sau pasionați de tehnologie și de abordări noi, în general – nu veți fi dezamăgiți.

Nu este doar un dialog cu și despre MultiversX — ci despre ce înseamnă business în filosofia Web3

E o incursiune în universul de business Web3 – așa cum îl vede unul dintre cei mai respectați oameni din industria globală de profil (care se întâmplă să fie chiar un antreprenor din Sibiu).

Ce subiecte am abordat  și de ce?

De-a lungul dialogului, pentru eficiență, vă oferim linkuri și resurse valoroase, via QR codes care se pot scana în timpul interviului (dacă veți urmări materialul pe un ecran separat de cel al telefonului – aceasta fiind recomandarea noastră).

Găsiți aici și linkuri spre toate trimiterile făcute în timpul discuției

🎙️ DIALOGUL ESTE ÎMPĂRȚIT ÎN 5 PĂRȚI

Recomandăm vizionarea integrală. Dar, dacă nu aveți timp, iată mai jos câteva highlights care vă pot ajuta în continuarea explorării.

PARTEA 1: Despre România și Europa — cum se poate trezi “bătrânul continent”?

Cum și de ce a ajuns Europa “codașă” la inovație și business global? 

Am explorat de ce rolul unui blockchain precum cel realizat în România de MultiversX poate fi un avantaj competitiv semnificativ pentru “bătrânul continent” – și de ce, în ciuda impresiei generale, faptul că vorbim despre un proiect european poate fi mai degrabă un avantaj.

Dialogul lui Beniamin cu economistul Alex Tabarrok – un dialog #deurmărit post xDAY

PARTEA A 2-A: Web3 vs. Business Tradițional – ce e diferit în noua lume tech?

Am vrut să aflu cât de diferit funcționează un business Web3, comparativ cu cele tradiționale. 

Cum devin consumatorii și “acționari” prin intermediul token-urilor și care e rolul esențial al criptomonedei eGLD în gândirea generală a unei astfel de construcții? 

De ce e validă comparația dintre o structură de acest tip și o țară? 

 
 

Care sunt principiile de bază în funcționarea unei astfel de construcții? Ce a construit MultiversX până acum? Care e viziunea din punct de vedere tehnic, dar și filosofic? 

Ce înseamnă conceptul de “digitalizare a încrederii”?

PARTEA A 3-A: Parteneriate strategice – cu cine și de ce?

Aflăm cum încearcă echipa condusă de Beniamin Mincu să încheie parteneriate și să clădească punți de comunicare cu instituții publice, guverne sau playeri globali, precum Alphabet prin Google CloudTencentAmazon și alții. 

Parteneriatul MultiversX – Google Cloud, anunțat în octombrie 2023

De ce sunt importante? Cum se împacă ideea descentralizării, ca filosofie, cu cea a parteneriatelor strategice cu giganți tech ultra-centralizați?

Lista parteneriatelor anunțate la xDAY e amplă – iată aici câteva dintre ele.

PARTEA A 4-A: Ce e un sistem de co-operare și operare “in the cloud”?

Discutăm despre construcția complicată din jurul proiectului: despre proiecte proprii, susținute sau independente – și cât de dezvoltat este, azi, acest sistem de operare și co-operare.

 
 

Ce pot să aibă în comun aplicațiile de finanțe descentralizate, date, cybersecurity, conținut, descentralizarea științei și medicinei, tranzacții financiare pentru companii, contracte — și multe altele?

Inclusiv foarte multe jocuri – care sunt însă diferite în spațiul Web3. Pentru că nu e vorba doar despre simple jocuri, după cum explică Beniamin Mincu:

 
 

PARTEA A 5-A: Viziuni despre viitor: cum se poate schimba lumea prin blockchains?

Vorbim în ultima parte despre cum poate fi schimbată lumea în bine prin tehnologie gândită pentru oameni, prin acces la finanțe destinat celor care acum nu au acces la o bancă, despre cum MultiversX înțelege să trateze problema delicată a poluării, generată de capacitatea de procesare tot mai mare, despre combinația dintre blockchains, AI, quantum computing și multe alte idei fascinante.

 
 

Am întrebat chiar și care sunt cele mai mari frici ale lui Beniamin Mincu omul, tatăl dincolo de business. Vizionare și explorare plăcută!

▶️ Dialogul integral e disponibil pe canalul YOUTUBE al U100:

Ethical Disclaimer

La finalse impune o precizare de natură etică: cca. 25% din portofoliul crypto pe care îl dețin la momentul publicării e format din eGLD.

Deși acest material conține reguli jurnalistice de prezentare a conținutului, e corect să aveți în vedere acest aspect.

Nu fac recomandări de investiții, cum nu am făcut nici la primele discuții despre actualul MultiversX.

Asta chiar dacă timpul a dovedit că investitorii de atunci au putut realiza, în cei 4 ani trecuți de la publicare, profituri situate între x5 și x65* versus suma fiat investită inițial.

*Reamintesc că materialele Upgrade 100 Special din aprilie 2020 au fost publicate chiar înainte de apariția propriu-zisă a eGLD (Septembrie, 2020).

Un interviu și text de Dragos Stanca – fondator, UPGRADE 100 | Grafică și montaj: Mihai SighinașUpgrade 100 | Filmare: Saga Space

is the founder of UPGRADE 100 and a digital media expert, investor and entrepreneur. Full bio: www.upgrade100.com/dStanca