DECRIPTAREA MultiversX | CULISELE CELUI MAI COMPLEX ECOSISTEM BLOCKCHAIN EUROPEAN, construit în România. Cum a evoluat proiectul în (doar) 4 ani - și ce va urma? - UPGRADE 100 News
Latest Updates

DECRIPTAREA MultiversX | CULISELE CELUI MAI COMPLEX ECOSISTEM BLOCKCHAIN EUROPEAN, construit în România. Cum a evoluat proiectul în (doar) 4 ani — și ce va urma?

The English version is available here

În urmă cu patru ani, în aprilie 2020, anunțam, în exclusivitate la Upgrade 100, finalizarea unui blockchain “Made in Transilvania” – care părea să aibă toate elementele unei povești cu un potențial foarte interesant. 

Timpul a confirmat: de atunci, echipa MultiversX (ex-Elrond) a construit într-un ritm greu de prevăzut, chiar și pentru standardele super-dinamice din lumea startupurilor tech.

Au început cu un blockchain făcut de la zero, au continuat cu un întreg sistem de operare (și co-operare) open source, cel mai complex de acest tip din Uniunea Europeană.

Elrond Network în 2020 vs. MultiversX în 2024

Să ne amintim: în aprilie 2020, nu exista nici EGLD, iar primul proiect destinat consumatorilor – actualul xPortal, lansat în ianuarie 2021 sub numele Maiar, era într-o fază incipientă (avea să se lanseze 9 luni mai târziu).

Lansarea xDAY by MultiversX – București, Octombrie 2023 / Fotografii de Radu Benjamin

— Azi, EGLD e unul dintre cele mai tranzacționate asseturi crypto de pe plan global, cu o capitalizare de peste 1.1 miliarde de dolari, fiind în top 70 din peste 9400 de monede monitorizate de CoinMarketCap.

Încă din 2019, când am documentat prima dată subiectul, exista baza creșterii ecosistemice accelerate: se finalizase blockchainul Elrond – actual MultiversX –, mult mai rapid și mai scalabil, în comparație cu alternativele “tradiționale”. 

Și mai exista ceva: un plan de dezvoltare foarte curajos

— cu obiective mult mai serioase decât “simpla” lansare a unor proiecte crypto.

Un plan atât de ambițios, încât, în această lume asaltată de povești blink-blink susținute doar de whitepapers bine scrise mulți sceptici au ridicat o sprânceană.

Recunosc, m-am numărat printre ei. Pentru că suna, pe alocuri, a scenariu S.F. Remember? ->

Scepticismul de atunci, sănătos de regulă, s-a dovedit nejustificat. Azi, MultiversX înseamnă:

 • O fundație (non-profit) care asigură mentenanța blockchainului, care e o resursă oferită gratuit și transparent, open source, ca un bun comun la dispoziția oricui dorește să dezvolte produse sau servicii în sistem open source.
 • Mai multe companii, apps și proiecte proprii precum xPortal, xMoney, xFabric, xExchange, xSpotlight, xBridge, xLaunchpad sau xWallet.
 • Un ecosistem care numără sute de startupuri din întreaga lume care folosesc deja tehnologia – cu sau fără investiții de la MultiversX
 • Parteneriate strategice cu Deutsche Telekom (servicii de staking), Google Cloud (care a integrat datele blockchain-ului din Sibiu în BigQuery), Tencent Cloud (parte din hackathon-uri) sau AWS (care oferă soluții rapide de infrastructură pentru dezvoltatori)
 • Un blockchain nu doar prietenos cu mediul, ci chiar carbon neutral -> detalii.
O parte din echipa MultiversX, pe scena xDAY, la Palatul Parlamentului din București

— O simplă trecere în revistă a ecosistemului dezvoltat în ultimii 4 ani de MultiversX durează ore bune: puteți constata din această secțiune a site-ul proiectului.

Pe scurt, vorbim despre:

 • Mii de dezvoltatori care utilizează și cresc tehnologia, din peste 20 de țări
 • Mii de aplicații funcționale, în domenii foarte diverse, rulează pe blockchainul construit la Sibiu
 • Comunități de utilizatori – totodată, investitori EGLD, active în peste 40 de țări
 • 1.5 milioane persoane fizice active în super-app-ul xPortal

Chiar din momentul înregistrării (martie, 2024) până la publicarea materialului pe care îl lecturați acum au apărut, deja, alte noutăți despre care nu se discută în materialul video, precum:

 • MultiversX se pregătește de lansarea Sovereign Chains – cu un prim demo la sfarsitul lunii mai 2024. Practic tehnologia MultiversX va fi oferită astfel instituțiilor și companiilor interesate, fără bariere de compatibilitate – detalii, aici.
 • Continuă MultiversX Global Outreach Tour – un demers prin care tehnologia rețelei e prezentă la cele mai mari conferințe și evenimente crypto si de tech din lume (Dubai, Denver, Paris și nu numai).
 • S-au inițiat parteneriate cu universități din Europa, Statele Unite sau Canada pentru a educa noi programatori Web3 care să folosească tehnologia.

De ce am considerat utilă o “decriptare” a MultiversX?

Pentru că este un studiu de caz demn de atenția întregii comunități din jurul proiectelor Upgrade 100.

Beniamin Mincu pe scena xDAY la București la Palatul Parlamentului – Octombrie, 2023

Ideea acestui update – după materialele publicate inițial în 2020 – a apărut odată cu cea mai recentă ediție a xDAY (care a avut loc în toamna trecută la Palatul Parlamentului din București).

Paranteză: prima ediție xDAY a fost organizată în noiembrie 2022, la Palais Brongniart, un loc simbolic, în inima Europei: fostul sediu al bursei din Paris.

Iată aici cum a fost la Paris și aici cum s-au derulat lucrurile la București.

O sinteză a anunțurilor post xDAY –> aici.

Europa, ca element esențial în construcția viziunii MultiversX, nu este o teză nouă. Iar Beniamin Mincu a explicat, în discuția pe care am purtat-o, de ce:

 

 
 

Revenind: ca un “imigrant” în spațiul Web3 ce sunt, mi-am dat seama atât la xDAY Paris, cât și în București, că e o nevoie masivă de explicații și de punți de comunicare între modelele de operare vechi și cele noi din lumea tech, o dată cu evoluția de la la abordările Web2 la cele Web3.

E nevoie de un schimb constructiv de idei, pentru că vorbim o lume nouă de business, care funcționează după reguli și tehnologii noi.

În proiecte de acest tip se pot găsi chiar și rezolvări ale unor teme grele cu care ne confruntăm, ca societate.

Cum ar fi, de exemplu, complicata problemă a fake news. Soluția – cel puțin teoretic și tehnic -, există deja.

Explică liderul MultiversX:

 
 

E doar un exemplu, pentru că teritoriile explorate sunt vaste. Dar nu știu dacă, așa cum spun susținătorii Web3, viitorul este aproape exclusiv acolo. 

Ce știu e că probabilitatea ca acest lucru să se întâmplesau cel puțin ca blockchain să joace un rol esențial în cum va arăta viitorul omenirii — e foarte mare.

Și asta pentru că este inevitabilă convergența conceptului de web descentralizat via blockchains, cu evoluția accelerată a inteligenței artificiale, a roboticii, a super computerelor, dar și cu sistemele de visual computing (precursoare ale unor concepte noi, precum metaversul).

Vorbim de posibilitatea de a opera în piețe noi – nu neapărat legate doar de lumea fizică de azi – în baza unor modele de business pe care abia începem să ni le imaginăm.

De aceea cred că e o temă demnă de atenția oricui – cel puțin ca un exercițiu intelectual. Nu e nevoie să fiți fani crypto. Doar să vă păstrați deschisă mintea spre a înțelege cum se vede lumea dintr-o altă perspectivă, a lumii Web 3.

Ecosistemul MultiversX, la Palatul Parlamentului

Acest material editorial e aliniat deci cu misiunea de a deschide noi perspective în tehnologie, asumată de Upgrade 100 

– o platformă de comunicare în care au încredere de mai bine de 10 ani peste 30.000 de profesioniști din lumea business / tech, abonați sau cumpărători de bilete la festival de tehnologie (ex-iCEE.fest), la care se adaugă audiențele formate din participanții la IQ DIGITAL (concept destinat digitalizării companiilor, co-produs alături de BCR), Digitalination (format dedicat digitalizării administrației publice – realizat împreună cu Institutul ASPEN România), abonații la newsletterul și “audioletterul” Update 1.1 + audiența emisiunii radio Upgrade 100 Live.

Acestea fiind scrise, să mai lămurim ceva:

Cui ne adresăm cu acest episod Upgrade 100 Special?

Producția audio-video-text publicată aici li se adresează tuturor celor din comunitatea U100 – susținători sau nu ai lumii crypto și blockchains –, pentru că discuția la care l-am provocat pe Beniamin MINCUco-fondator și CEO al MultiversX, se adresează unui public larg.

Mai exact, vizăm:

 • Consumatori, utilizatori curenți sau viitori ai aplicațiilor B2C tip xPortal dezvoltate de MultiversX ori de companiile asociate direct sau doar prin folosirea blockchain-ului lor open source;
 • Antreprenori și lideri din lumea startupurilor tech care iau în considerare, pe de o parte, proiecte sau componente blockchain în activitatea lor curentă, iar, pe de altă parte, extinderea posibilității de a încasa ori plăti cu crypto via xMoney;
 • Fondatori de startup și/sau CEOs care vor să înțeleagă alte modalități de creștere accelerată vs. lumea convențională de business;
 • Oficiali din Guvern sau reprezentanți ai administrației publice, pentru că, în mod normal, nevoia acută de transparență, securitate și scalabilitate – oferite de un sistem de tip blockchain – ar trebui să stea în centrul atenției structurilor de acest fel;
 • Intraprenori sau pasionați de tehnologie și de abordări noi, în general – nu veți fi dezamăgiți.

Nu e doar un dialog despre MultiversX — ci despre ce înseamnă business în “filosofia” Web3

E o incursiune în universul de business guvernat de blockchains – așa cum îl vede unul dintre cei mai respectați oameni din industria globală de profil (care se întâmplă să fie un antreprenor din Sibiu).

Ce subiecte am abordat  și de ce?

De-a lungul dialogului, pentru eficiență, vă oferim linkuri și resurse suplimentare, via QR codes care se pot scana în timpul interviului (dacă veți urmări materialul pe un ecran separat de cel al telefonului – aceasta fiind recomandarea noastră).

Găsiți aici și linkuri spre toate trimiterile făcute în timpul discuției

🎙️ DIALOGUL ESTE ÎMPĂRȚIT ÎN 5 PĂRȚI

Recomandăm vizionarea integrală. Dar, dacă nu aveți timp, iată mai jos câteva puncte care vă pot ajuta în continuarea explorării.

PARTEA 1: Despre România și Europa — cum se poate trezi “bătrânul continent”?

Cum și de ce a ajuns Europa “codașă” la inovație și business global? 

Am explorat de ce rolul unui blockchain precum cel realizat în România de MultiversX poate fi un avantaj competitiv semnificativ pentru “bătrânul continent” – și de ce, în ciuda impresiei generale, faptul că vorbim despre un proiect european poate fi mai degrabă un avantaj.

Dialogul lui Beniamin cu economistul Alex Tabarrok – un dialog #deurmărit post xDAY

PARTEA A 2-A: Web3 vs. Business Tradițional – ce e diferit în noua lume tech?

Am vrut să aflu cât de diferit funcționează un business Web3, comparativ cu cele tradiționale. 

Cum devin consumatorii și “acționari” prin intermediul token-urilor și care e rolul esențial al criptomonedei EGLD în gândirea generală a unei astfel de construcții? 

De ce e validă comparația dintre o structură de acest tip și o țară? 

 
 

Care sunt principiile de bază în funcționarea unei astfel de construcții? Ce a construit MultiversX până acum? Care e viziunea din punct de vedere tehnic, dar și filosofic? 

Ce înseamnă conceptul de “digitalizare a încrederii”?

PARTEA A 3-A: Parteneriate strategice – cu cine și de ce?

Aflăm cum încearcă echipa condusă de Beniamin Mincu să încheie parteneriate și să clădească punți de comunicare cu instituții publice, guverne sau playeri globali, precum Alphabet prin Google CloudTencentAmazon și alții. 

Parteneriatul MultiversX – Google Cloud, anunțat în octombrie 2023

De ce sunt importante? Cum se împacă ideea descentralizării, ca filosofie, cu cea a parteneriatelor strategice cu giganți tech ultra-centralizați?

Lista parteneriatelor anunțate la xDAY e amplă – iată aici câteva dintre ele.

PARTEA A 4-A: Ce e un sistem de co-operare și operare “in the cloud”?

Discutăm despre construcția complicată din jurul proiectului: despre produsele proprii, susținute sau independente – și cât de dezvoltat este, azi, acest sistem de operare și co-operare.

 
 

Ce pot să aibă în comun aplicațiile de finanțe descentralizate, date, cybersecurity, conținut, descentralizarea științei și medicinei, tranzacții financiare pentru companii, contracte — și multe altele?

Inclusiv foarte multe jocuri – care sunt însă diferite în spațiul Web3. Pentru că nu e vorba doar despre simple jocuri, după cum explică Beniamin Mincu:

 
 

PARTEA A 5-A: Viziuni despre viitor: cum se poate schimba lumea prin blockchains?

Vorbim în ultima parte despre cum poate fi schimbată lumea în bine prin tehnologie gândită pentru oameni, prin acces la finanțe destinat celor care acum nu au acces la o bancă.

Dar și despre cum MultiversX înțelege să trateze problema delicată a poluării, generată de capacitatea de procesare tot mai mare, despre combinația dintre blockchains, AI, quantum computing și multe alte idei fascinante.

 

 
 

Am întrebat chiar și care sunt cele mai mari frici ale lui Beniamin Mincu omul, tatăl – dincolo de business.

Vizionare și – mai ales – explorare plăcută!

▶️ Dialogul integral e disponibil pe canalul YOUTUBE al U100:

 

Ethical Disclaimer

La finalo precizare de natură etică: peste 20% din portofoliul crypto pe care îl dețin la momentul publicării e format din EGLD.

Deși acest material conține reguli jurnalistice de prezentare a conținutului, e bine să aveți în vedere acest aspect.

Nu fac recomandări de investiții, cum nu am făcut nici la primele discuții despre actualul MultiversX.

Asta chiar dacă timpul a dovedit că investitorii de atunci au putut realiza, în cei 4 ani trecuți de la publicare, profituri situate între x5 și x65* versus suma fiat investită inițial.

*Reamintesc că materialele Upgrade 100 Special din aprilie 2020 au fost publicate chiar înainte de apariția propriu-zisă a EGLD (Septembrie, 2020).

Interviu și text: Dragos Stanca UPGRADE 100 | Grafică și montaj: Mihai SighinașUpgrade 100 | Filmare realizată de Saga Space

is the founder of UPGRADE 100 and a digital media expert, investor and entrepreneur. Full bio: www.upgrade100.com/dStanca