CUM ȘI DE CE DIGITALIZĂM IMM-URILE: Ghid pentru antreprenorii din România – cu Mihnea Rădulescu, Vodafone România - UPGRADE 100 News
Latest Updates

CUM ȘI DE CE DIGITALIZĂM IMM-URILE: Ghid pentru antreprenorii din România – cu Mihnea Rădulescu, Vodafone România

În era digitală, adaptarea la noile tehnologii nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru supraviețuirea și prosperitatea afacerilor. 

Pentru antreprenorii din România, digitalizarea reprezintă oportunitatea de a-și maximiza eficiența, a crește scalabilitatea și de a rămâne competitivi pe piață.

Cu toate acestea, peisajul actual al IMM-urilor din România conține în egală măsură provocări, dar și soluții promițătoare pentru cei dispuși să înțeleagă și apoi să implementeze schimbarea.

Ca să înțelegem mai bine cum stăm cu digitalizarea acestei zone din economie, de ce stăm (spoiler alert!) atât de prost și care sunt soluțiile concrete pentru un antreprenor, am discutat cu Mihnea Rădulescu, business director în cadrul Vodafone România.

Apasă play pe materialul video de mai jos ca să urmărești integral această ediție specială de Upgrade 100:

IMM-urile din România, mai puțin de 20% digitalizate

Conform celor mai recente date ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), România are aproximativ 800.000 de IMM-uri. Majoritatea generează o cifră de afaceri sub 50.000 de euro pe an.

Deși ar putea să nu pară importante, aceste IMM-uri sunt coloana vertebrală a economiei. Ele contribuie cu 45-50% din PIB-ul național și angajează în jur de 60% din forța de muncă.

Însă, în ciuda importanței lor economice, nivelul de digitalizare al IMM-urilor rămâne semnificativ scăzut, cu mai puțin de 20% considerate digitalizate, conform studiului DESI al Uniunii Europene.

Ce ne ține pe loc?

Una dintre principalele bariere în calea digitalizării este lipsa educației digitale.

Multor antreprenori le lipsește înțelegerea profundă a beneficiilor pe care le poate aduce digitalizarea afacerilor lor. 

Știm foarte bine că, în România, educația digitală este ne poziționează pe unul dintre ultimele locuri în Europa, dacă nu chiar ultimul. Putem să spunem că este precară. Disproporționată față de alte țări, multe alte. La noi, digitalizare înseamnă e-mail, rețele sociale și laptop.

Mihnea Rădulescu, Vodafone România

Tocmai această abordare, explică Mihnea Rădulescu, restrânge viziunea asupra potențialului real al tehnologiei.

Chiar și-așa, această situație reprezintă o oportunitate uriașă pentru antreprenorii care sunt dispuși să exploreze și să adopte soluții digitale inovatoare. Pentru că digitalizarea nu înseamnă doar simplificarea proceselor de business, ci deschidereacătre noi piețe, îmbunătățirea experienței pe care o au clienții și optimizarea costurilor.

Soluții accesibile pentru digitalizarea IMM-urilor

Vodafone România a înțeles nevoile din piață și a dezvoltat instrumente și resurse dedicate pentru digitalizarea IMM-urilor.  

Vodafone nu mai este doar despre telefonie mobilă, lucru cu care au fost obișnuiți atâția ani. Suntem mult mai mult decât atât și ușor, ușor dorim ca această platformă să devină o platformă care nu este una numai de comunicare de la noi către antreprenori, dar și una a antreprenorilor cu antreprenori.

Mihnea Rădulescu, Vodafone România

Platforma Deschis la Nou este un exemplu elocvent. Menirea ei este să încurajeze antreprenorii să îmbrățișeze soluțiile digitale.

Mai mult, Vodafone organizează bootcamp-uri și evenimente de formare pentru a oferi antreprenorilor acces la informații valoroase și la rețele de specialiști în digitalizare.

Te poți înscrie și tu pentru bootcamp-ul din 23-24 martie și să înveți de la antreprenori și mentori recunoscuți pentru expertiza lor.

 ▶️ #AD | Află motivele pentru care să aplici pentru bootcamp-ul Vodafone de la Mihnea Rădulescudin materialul video alăturat->

Printre ei se numără

  • Cristian Onețiu, antreprenor și co-fondator Life Care,
  • Cristina Bâtlan, co-fondatoare Musette,
  • Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures,
  • Ștefan Chirițescu, chief strategy officer McCann Worldgroup România,
  • Diana Oancea, head performance media, Dentsu,

dar și mulți alți experți din cadrul Vodafone. Ei vor explica soluțiile pe care le-au încercat și care au funcționat, dar vor veni și cu multe insights din piață.

Sunt doar 50 de locuri disponibile. Înscrierea se face aici.

** Material realizat în parteneriat cu VODAFONE România **

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla