PODCAST | Rețelele de socializare și ispita nemuririi - UPGRADE 100 News
Latest Updates

PODCAST | Rețelele de socializare și ispita nemuririi

O discuție cu Mihnea Măruță, autorul cărții “Identitatea virtuală”, la Upgrade 100 Live Talks

Cum ne modifică social media mințile și viețile, în general? Acesta este firul roșu al unei cărți recent apărute la Editura Humanitas: “Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”.

https://youtu.be/sUsR8Y5Mi0A

Pentru a explora ideile din această carte, pe care a citit-o de mai multe ori, antreprenorul tech Dragoș Stanca l-a invitat în mansarda Radio Guerrilla la Upgrade 100 Live Talks pe autor, jurnalistul Mihnea Măruță.

“Dacă dețineți un cont de social media, această carte este și despre dumneavoastră”

a spus realizatorul emisiunii în debutul discuției.

Mihnea Măruță a început prin a prezenta cele trei “paliere” care definesc pe oricine în relație cu rețelele de socializare:

  • planul fizic, în care omul există în corpul său
  • cel de pe ecrane, unde orice utilizator activ își creează un Eul virtual prin care li se “arată” celorlalți și, în fine
  • ceea ce se constituie în mințile urmăritorilor acelui utilizator.

Ținând cont de aceste trei niveluri, Măruță definește identitatea virtuală a unui utilizator activ în social media ca fiind intersecția reprezentărilor (impresii, intuiții, judecăți) pe care urmăritorii acelui utilizator și le formează pe baza a ceea ce le-a arătat în rețea cu privire la sine:

Volumul “Identitatea virtuală” este, la bază, o teză de doctorat în filosofie, pe care autorul a susținut-o în 2021 la Universitatea “Babeș-Bolyai”.

“Mi-am propus să scriu nu doar o teză de doctorat, ci să scriu o carte folositoare. Iar principala mea dorință a fost să înțeleg mai bine lumea în care vor trăi copiii și nepoții noștri”

a mărturisit Mihnea Măruță.

“De când există rețelele de socializare, întreaga planetă este scena și publicul oricăruia dintre noi, de unde și presiunea de a avea din ce în ce mai mulți urmăritori”, a continuat autorul volumului “Identitatea virtuală”.

Ce pericole întrevezi, de ce ar trebui să ne îngrijoreze rețelele de socializare?, l-a întrebat Dragoș Stanca pe Mihnea Măruță, preluând și mesaje venite de la cititori.

“Avalanșa de propuneri și sugestii de viață care vin continuu dinspre rețea, de la oamenii și companiile cărora le-ai dat follow, riscă să te facă să nu mai cauți în tine propriile tale visuri. Fiind atât de fascinat de ceea ce se întâmplă în rețea, nu mai stai să te gândești și să-ți răspunzi la întrebarea: eu ce-mi doresc cu adevărat?”, a răspuns autorul.

Dar de profundă e schimbare?

CE E PROIECTUL  „IDENTITATEA VIRTUALĂ?”

Cartea “Identitatea virtualăeste un proiect multimediat realizat de Editura Humanitas în parteneriat cu Upgrade 100.

În carte sunt inserate mai multe coduri QR: o parte dintre aceste coduri duc la videouri de pe YouTube care exemplifică anumite concepte, iar alte coduri QR – câte unul la finalul fiecărui capitol – trimit la episoadele unui podcast realizat de aceiași doi interlocutori: Mihnea Măruță și Dragoș Stanca.

Astfel, un cititor curios are posibilitatea de a descoperi informații și explicații suplimentare cu privire la ideile propuse în această carte.

Acest proiect, susținut de Upgrade 100, este o încercare de a aduce la aceeași masă reprezentanții a două lumi care nu se prea întâlnesc: filosofia și tehnologia.

“Filosofia are nevoie de tehnologie pentru că este cea mai fertilă materie primă pe care o are de zeci de ani încoace. Invers, tehnologia cu siguranță are nevoie de filosofie, pentru că nu dispune de instrumentarul necesar pentru a înțelege încotro merge”

Mihnea Măruță

ALTE SUBIECTE ABORDATE ÎN DISCUȚIE

[Click pe subiect pentru a viziona fragmentul respectiv]

Ce diferențe există între efectele rețelei asupra unui utilizator activ și efectele asupra unui utilizator pasiv?

Cum ne generează dependență rețelele de socializare si de ce e important să analizăm ce (ni) se întâmplă?

 

Cu ce diferă această îngrijorare contemporană de îngrijorarea care s-a iscat, de pildă, la apariția scrisului? Adică nu e vorba de un semnal de alarmă inutil?

Ce este metalepsa de sine din rețelele de socializare?

De ce se vorbește despre anxietate și depresie în relație cu rețelele? Cum determină social media sentimentul de însingurare?

– Ce înseamnă inversarea tendinței umane de a-și găsi rostul în viață, împlinirea, liniștea?

Ce este un selfie și de ce orice selfie are legătură cu moartea?

La ce se referă conceptul de om-nod și ce diferență este între omul-nod și omul tradițional?

Posibilul conflict dintre real și virtual: exemplul doctrinei “The Network State”

ASCULTAȚI ORI VIZIONAȚI PODCASTUL INTEGRAL!

Puteți urmări discuția în format video, pe canalul YouTube al Upgrade 100, sau – în versiune editată pentru audiție ca podcast -, pe toate platformele audio. Versiunea Spotify e mai jos:

https://open.spotify.com/episode/5QDjKf0rcmI1hU2DUdYsAg?si=2279d10395364e5e

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla