WEEKLY UPDATES | Primul război digital, UK nu vrea end-to-end encryption, duopolul Google-Facebook e oficial + noua achiziție a Elrond - UPGRADE 100 News
News

WEEKLY UPDATES | Primul război digital, UK nu vrea end-to-end encryption, duopolul Google-Facebook e oficial + noua achiziție a Elrond

Pentru noua ediție de Upgrade 100 Live, Marian Hurducaș și Dragoș Stanca au ales patru subiecte care, cred ei, trebuie analizate și explicate.
  • Ediția podcast UPGRADE 100 Live este prezentată, ca de obicei, de BANCA TRANSILVANIA și podcastul BT Talks:


Specialiștii au fost invitați să explice și să-și expună opinia în legătură cu subiectele ediției:

  • Conflictul dintre Rusia și Ucraina pare să fi început deja. În digital -> context
  • Marea Britanie vrea să facă o campanie impotriva end-to-end encryption, detaliu important care se află, printre altele, la baza ideii de online privacy -> context
  • Facebook și Google s-ar fi înțeles să-și împartă piața de publicitate, iar procurorii americani au dovezi care să susțină acuzația -> context
  • Compania românească Elrond Network, care dezvoltă produse și servicii în blockchain a achiziționat UTrust -> context

Cine sunt specialiștii din această ediție?

Un interviu cuprinzător cu Dan Cîmpean despre ce înseamnă cybersecurity și care sunt măsurile de bază pe care trebuie să le iei ca să îți protejezi dispozitivele și datele găsești aici  și aici în arhiva Upgrade 100. 
  • Alexandru Bălan, Security Research Director în echipa Bitdefender. Are peste 20 de ani de experiență în domeniul securității cibernetice.

Alături de Dan Cîmpean și Alexandru Bălan am analizat atacurile asupra sistemelor informatice din Ucraina.

  • Anamaria Udriște, fondatoarea avocato.ro și totodată avocat specializat în industrii creative și digital. Împreună am încercat să aflăm dacă e mai bine cu mesagerie instantă criptată end-to-end sau nu.
Cu Anamaria Udriște am discutat într-o ediție recentă de Upgrade 100 Live despre reglementarea internetului, episodul integral aici. Recomandăm play pentru că discuția pe acest subiect se intesifică în acest an mai ales în Statele Unite ale Americii, și cu siguranță vom vedea primele reglementări serioase cât de curând. 
  • Alexandru Negrea, expert în digital marketing, trainer și fondator Social Smarts.  Lui i-a revenit analiza înțelegerii dintre Facebook și Google pentru piața de ads.
Un interviu cu informații utile despre Big Tech, cu Alexandru Negrea, găsești în arhiva Upgrade 1oo aici.  

1. Rusia vs Ucraina. Primul război digital?

Ucraina și Rusia n-au cea mai bună relație. Rusia amenință că va intra pe teritoriul Ucrainei dacă nu obține ce vrea de la SUA și, în egală măsură, NATO. Până atunci, însă, din punct de vedere tactic pune presiune pe diferite căi, iar una dintre cele mai recente pare să fie calea digitală. Spunem că “pare” pentru că este aproape imposibil să atribui un atac cibernetic între state, iar

  • Alexandru Bălan, Security Research Director în cadrul Bitdefender explică de ce. Există o noutate în acest context, totuși, care contrubie masiv la bănuirea Rusiei: atacul, deși e de tip ransomeware, nu cere recompense și este hotărât să distrugă/închidă date.
  • Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a avut o scurtă intervenție în Upgrade 100 Live și a afirmat că DNSC monitorizează situația din Ucraina, pentru că ce se întâmplă acolo este, fără îndoială, de interes și pentru România.

Directoratului Național de Securitate Cibernetică oferă câteva detalii tehnice despre subiect aici.

2. Guvernul din UK face campanie împotriva criptării end-to-end a aplicațiilor de mesagerie instantă

Guvern Englez vrea să facă o campanie publică împotriva a ceva ce este esențial pentru Privacy and Security în mediul digital.

Pe scurt, vor să convingă populația că criptarea end-to-end a serviciilor de mesagerie instantă precum Whatsapp sau Telegram nu e bună, ba chiar dăunează. Punctul central al campaniei va fi siguranța copiilor. Astfel că oficialii englezi vor încerca să convingă oamenii că dacă se va implementa end-to-end encryption – Facebook plănuiește să facă asta cu Facebook Meesenger -, atunci copiii nu vor mai putea fi supervizați. 

  • În dezbaterea generată de Dragoș Stanca și Marian Hurducaș, gazdele Upgrade 100 Live, la Radio Guerrilla, Anamaria Udriște a atras atenția că acest gen de tentative din partea guvernelor a de a obține acces în intimitatea cetățenilor trebuie tratate cu foarte mare atenție. Anamaria susține că pentru astfel de situații trebuie să există un mandat, altfel limitele în ceea ce privește invadarea intimității sunt greu de trasat, iar abuzurile greu de definit și dovedit.

3. Cum se înțeleg giganții din tehnologie? Prea bine! 🙂

Mark Zuckerberg, CEO Meta, și Sundar Pichai, CEO-ul Google, ar fi aprobat personal un acord pentru a diviza piața publicitară, susțin procurorii din Statele Unite ale Americii.

Cam asta ar fi traducerea titlurilor apărute în presa americană în ceea ce privește semnarea unui soi de duo-pol al pieței de publicitate, cel puțin în aria geografică ale SUA. Și prin divizarea pieței de publicitate cred că e ok să spunem că ar trebui să înțelegem împărțirea.

Ideea e că Google, care acum se află sub lupa procurorilor din Texas într-un proces anti-trust/ anti-monopol, ar fi început să discute încă de prin 2018 cu Apple, Microsoft și evident, Facebook, pentru a face front comun pentru a contracara cumva rigurozitatea proiectelor legislative cu privire la privacy gândite de Uniunea Europeană, dar și pentru a le încetini implementarea în Europa.

Bineînțeles, toată lumea neagă, iar în ceea ce privește înțelegerea cu Facebook e de menționat că există dovezi: conversații între Sheryl Sandberg, Facebook executive în prezent și fost angajat al Google totodată, și Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg, CEO Meta, ar fi fost implicat direct în negocieri cu Sundar Pichai, CEO-ul Google. 

  • Alexandru Negrea spune că astfel de înțelegeri n-au cum să favorizeze altceva decât binele celor direct implicați și că, din păcate, nu sunt singulare. El a dat ca exemplu afirmația reprezentanților Facebook care au spus că această înțelegere aduce cu sine și prețuri mai bune de care pot beneficia alte companii și mai ales userii Facebook, ceea ce nu ar avea nicio legătură cu realitatea.

4. Elrond achiziționează și integrează UTrust

O tranzacție care a trecut pe sub radarul majorității, dar nu pe sub cel al celor care își petrec mult timp în segmentul finanicar, în blockchain și printre criptomonede. Și NFTs.

De ce este importantă această mișcare? Explică chiar Elrond:

We’re excited to announce that Utrust – the leading payment services provider that recently joined the Elrond family – has fully integrated native EGLD!

This means that more than 10,000+ Utrust-enabled businesses can already start accepting EGLD payments, which are then automatically settled in fiat in their bank accounts.

articolul complet aici

După cum Dragoș Stanca explică în această ediție de Upgrade 100 Live, poți face plăți cu banii din contul tău bancar, dar cu criptomonedă, la fel cum faci achiziții în valută, în altă țară, dar cu leii din contul tău. Practic conversia se face automat la “cursul de schimb” din acel moment.

UPGRADE 100 LIVE se întâmplă în fiecare luni de la ora 19:00, la Radio Guerilla. Partenerul ediției podcast rezultate după emisiune este BT Talks by Banca Transilvania