HUMANS, compania care vrea să ne decripteze ADN-ul digital și să genereze „clone” sintetice, de uz personal - UPGRADE 100 News
Latest Updates

HUMANS, compania care vrea să ne decripteze ADN-ul digital și să genereze „clone” sintetice, de uz personal

Zilele astea a apărut stirea conform căreia HUMANS, un startup românesc de deep tech, a atras 330.000 de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii capabile să genereze „synthetic AI-created media” –> detalii, via start-up.ro

„HUMANS dezvoltă o tehnologie nouă prin modul unic de generare a unor reprezentări sintetice ale identităţii unei persoane prin manipularea vocii, imaginii și a gesturilor acesteia, cunoscute şi sub denumirea de ADN digital, synthetic sau algorithmically generated media”.

Sună suficient de interesant încât să vreau să aflu, în episodul UPGRADE 100 Live de azi, cine e în spatele proiectului și care e viziunea companiei.

Episodul e aici – dacă vă grăbiți 😉 Dar mai bine, înainte de-a da play, să vi-l prezint pe invitat și câteva idei din podcast.

Antreprenor de la 16 ani

Sabin Dima, CEO, HUMANS – e antreprenor „de mic”. La propriu: încă de la 16 ani a dezvoltat una dintre primele platforme sociale din Middle East – numită Faye3.

La 21 de ani, Sabin (foto) a înfiinţat unul dintre primele fonduri de investiţii în zona de tehnologie din Romania, alături de alţi doi parteneri – Geekcelerator.

Ulterior, a continuat să fondeze și să investească în companii de tehnologie, dezvoltând zeci de aplicații și construind, printre altele, un start-up – AroundWise – care oferă soluții de marketing pentru centre comerciale, fiind folosit de peste 400 de retaileri.

HUMANS este un start-up de deep tech pe care l-a lansat în 2019, alături de o echipă cu care lucrează deja de peste 5 ani.

Dar ce își propune HUMANS, de fapt?

Iată câteva scurte fragmente din dialogul cu Sabin:

– Cum ai explica pe scurt, cât mai pe înțeles, ce faceți voi?

  • HUMANS este o companie de deep tech, ce creaza si manipuleaza AND-ul digital cu scopul final de a crea synthetical media. Viziunea finală a companiei e de a reusi sa umplem golul dintre idee si continut si de a reusi sa cream imagini video, filme, reprezentari sintetice ale identitatii umane cu absolut orice ne imaginam. Primul pas este de creare a AND-ului digital: asta inseamna sa hranim retelele neuronale cu informatii ca acest sistem sa invete si o data create această identitate digitală, sistemul ne permite modificarea lui.

Cel mai simplu exemplu de aplicabilitate este că, de exemplu, vom putea să schimbam actorul dintr-un film de pe Netflix cu “clona” ta, în versiune digitală.

–  Cum definim ce e etic si ce nu e etic în deep tech development? Poți construi ceva avand un mind-set pozitiv si în timp poți realiza că omenirea folosește inovația ta pentru a face rău. Zuck know this shit. Cum poți evita asta?

  • Etica este un aspect foarte important al companiei noastre, este “embeded” in modul in care am construit sistemul, in sensul in care cel care isi construieste identitatea in platforma noastra e singurul care poate sa isi dea consimtamantul asupra continutului sintetic pe care sistemul îl generează. Tokenul de creare a acestui contrinut create de AI este doar in posesia celui care detine dreptul de identitate.

– Care este asteptarea, în timp, pe care o ai până când să vedem produse finalizate semnate HUMANS?

  • În 6-12 luni vom avea un prim use-case commercial iar maturizarea tehnologiei asa cum ne-o inchipuim noi probabil va dura in jur de 24 de luni.

Am mai povestit și despre:

  • Ce este deep-tech
  • Clonarea timbrului vocal și aplicabilitățile tehnologiei în domeniul vocii
  • Ce este deep learning și alte tehnologii noi
  • Care e diferența dintre machine learning si AI
  • Care e stadiul dezvoltării inteligenței artificiale
  • Ce oportunități pot apărea și ce pericole pot genera aceste noi tehnologii?
  • Iluzia “nemuririi” digitale, prin “clonele” noastre care vor putea “trăi” veșnic
  • Cum va arăta lumea, peste 10 ani, dacă soluțiile deep-tech precum cele dezvoltate de HUMANS vor reuși să devină main-stream?

Sună SF? Cam așa suna, acum 30 de ani, și smart-phone-ul 😉 Ascultați deci cu mintea deschisă…

Podcastul, integral…

…este mai jos:

  • Nu uitați că îl puteți “lansa” foarte ușor în aplicația favorită doar cerându-i asistentului vocal Siri, Google, Alexa sau Cortana “Play the latest UPGRADE 100 Podcast on…”. Try, it’s fun! Enjoy…

Versiunea podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.

is the founder of UPGRADE 100 and a digital media expert, investor and entrepreneur. Full bio: www.upgrade100.com/dStanca