„Banca viitorului va concura cu orice altă aplicație de pe telefon” - UPGRADE 100 News
Latest Updates

„Banca viitorului va concura cu orice altă aplicație de pe telefon”

Dacă vrei să începi cu stângul o discuție cu un bancher, probabil că ai putea încerca întrebarea ce părere are despre opinia fondatorului Microsoft, Bill Gates: „Bankingul e necesar! Băncile… nu prea!”.

E drept că a zis-o în anii 90, dar încă nu e îmi e foarte clar dacă s-a înșelat sau doar s-a grăbit “puțin”. Anyway: am riscat și testat reacția live, în formula perfectă:

Un om-cheie din filiala locală a unei bănci globale, ING, alături de un top manager (chiar) al Microsoft. N-a ieșit cu scandal, ci doar cu informații-cheie importante și valoroase – pentru cine știe să asculte 😉

Concret, în ediția #70 a podcastului și emisiunii UPGRADE 100 Live am încercat să văd (și, mai ales, aud) cum a impactat din punct de vedere tech pandemia o bancă de top, ce planuri și proiecte concrete există în zona tech la ING și cum privește transformarea digitală din domeniu un gigant tech de amploarea Microsoft, alături de doi invitați din elita business-ului local.

Am avut alături doi oameni-cheie:

  • Răzvan Sighinaș, Chief Information Officer, ING Bank

Răzvan s-a alăturat Comitetului Executiv al ING Bank România în martie 2019.

Are 18 ani de experiență în industria de IT. Și-a început cariera ca inginer software și a trecut, ulterior, în zona de operațiuni, preluând roluri de senior management în SUA și Europa, pentru companii precum Oracle, Vodafone sau Electronic Arts.

Înainte de a veni la ING, Răzvan a ocupat funcția de Senior Director la Electronic Arts, coordonând o organizație ce acoperea 5 zone diferite (România, SUA, Canada, Irlanda și India), fiind responsabil de furnizarea de soluții și servicii complexe precum aplicații software pentru jocuri video, big data și analiza datelor în timp real.

În ultimii 10 ani, a mai condus și departamentul de operațiuni IT pentru Vodafone România și a creat un shared services center IT în București pentru Vodafone Group.

  • Daniel Rusen – Director Marketing și Operațiuni, Microsoft  România

Are o experiență de afaceri extinsă, de peste 17 ani în telecom și IT.

În cadrul Microsoft, Daniel a deținut mai multe poziții, cu rolul de a asigura sinergia între marketing și operațiuni și de a ajuta partenerii de afaceri ai companiei în procesul de migrare în cloud.

Scopul declarat (și atins, aș zice) al discuției a fost: stabilirea principalelor trenduri din digital banking și tech.

Iată, înainte de podcast, câteva dintre ideile care, cred eu, merită reținute:

Pandemia a accelerat digitalizarea

Și în cazul ING Bank, strict din punct de vedere al digitalizării, pandemia pare că a avut un impact pozitiv, în sensul accelerării proceselor de adopție a tehnologiei. Câteva date, concret:

  • 98% dintre interactiunile clientilor cu ING sunt digitale
  • 90%+ dintre interacțiunile cu banca ale clienților ING sunt de pe mobil (jumătate dintre clienți sunt “millennials”)
  • Aproape 50% dintre creditele de nevoi personale au fost accesate prin Home’Bank
  • 25% din utilizatorii activi de Home’Bank sunt si utilizatori activi de Ing Pay siApple Pay
  • 25% din angajații băncii sunt ingineri și programatori
  • Adopția tehnologiei la grupe de vârstă mai înaintate (50+) a crescut masiv

Ne mândrim cu faptul că ING Pay, optiunea de plată cu telefonul, a avut cea mai mare rată de adopție în Romania din tot grupul ING, ceea ce demonstrează interesul crescut al românilor în general și al clienților noștri în special pentru digital

Răzvan Sighinaș, CIO @ ING Bank

Și în viziunea Microsoft, accelerarea este evidentă:

În ultimele 2 luni de zile am observat o accelerare a procesului de digitalizare si transformare digitală echivalentă cu ultimii 2 ani

Daniel Rusen –  Microsoft  România

Numai pentru sistemele de audio-video conferință am plecat de la 20 de milioane de minute de utilizare pe zi până la 75 de milioane de minute. De 3 ori creșteri. Vedem și creșteri de 7-800%”, mai spune Rusen.

Totuși, directorul ING spune că pandemia nu a provocat digitalizarea corectă, profundă și că după ce un vaccin va apărea vechile obiceiuri au mari șanse să revină:

Digitalizarea nu se întamplă peste noapte, nu există miracole. Ce vedem este un proces de digitalizare a unui canal. A unei interfețe. Mulți dintre cetățenii pe care îi vezi acum folosind digitalul o fac pentru că nu au mai avut această alternativă până acum.

Capcana unei digitalizări forțate e că imediat după pandemie o să ajungi cu formularul online la ghișeul de la etajul 3

Răzvan Sighinaș, Deputy CEO & CIO ING Bank România

Atitudinea de tip startup, visul oricărei corporații

Un trend în banking e acela de a oferi experiențe client-centric. De exemplu, dacă un client mai are și o altă bancă să poată să acceseze servicii ale acesteia din aplicația băncii „de bază”.

Acest trend este „platform banking” – mai nou, și o directivă europeană care obligă băncile să devină sisteme de operare semi-deschise.

O organizație modernă azi trebuie să acționeze ca un cumul de startupuri”, mai spune deputy CEO-ul ING în România. O dovadă în sensul acesta, spune el, e proiectul DealWise.

DealWise este un proiect dezvoltat de ING Group, lansat la nivel local, dar nu exclusiv pentru clientii ING. Mai exact, este un fintech dezvoltat de departamentul de inovatie al Grupului ING, de catre o echipa internationala. Platforma a fost implementata si coordonata local de o echipă complexă – programatori, designeri, sales, marketing, comunicare -, majoritatea români cu experiență extinsă în zona de retail și dezvoltare de software pentru comerțul online. Acesta este si unul din motivele pentru care începem în Romania, dar vom lansa în curand proiectul și în alte piețe europene“, spune Sighinaș.

El a mai explicat că ING colaboreaza, la nivel global, cu peste 160 de fintech-uri tip startup (joint ventures, parteneriate etc). Asta și pentru că băncile sunt supuse unor rigori, controale constante, reglementări – pe care startupurile nu le au.

Realitatea e că noi, ca bancă, deja concurăm cu toate aplicațiile pe care le ai pe telefon

Răzvan Sighinaș, Deputy CEO & CIO ING Bank

Despre ce am mai vorbit?

  • Cum vede ING posibila competiție cu cei care îi sunt acum parteneri, din big tech: poate chiar Microsoft? Ce răspunde Microsoft?
  • Blockchain si tehnologiile viitorului
  • Ce se întâmplă și de ce se întâmplă uneori să apară probleme tehnice
  • Dezvoltările inteligenței artificiale
  • Care sunt cele 5 trenduri pe care pariază fiecare dintre invitați?

O idee importantă, de reținut de la Daniel Rusen / Microsoft:

„Un trend important este ce numim „customer intelligence”. Produsele nu mai sunt desenate pe nevoi pe care clientul le conștientizează ci pe nevoi pe care modelele de predicție ne arată că la un moment dat clienții și le vor dori”

O idee importantă, de reținut de la Răzvan Sighinaș / ING Bank:

„Digitalizarea este un model de business nou, o cultură organizațională nouă, un mod de operare a businessului complet nou. Nu este doar un nou canal”.

Podcastul UPGRADE 100 Live #70 – oferit de Banca Transilvania și BT Talks – este aici:

Puteți asculta, ca de obicei, și în aplicația audio favorită:

Spotify | Apple | Google | Anchor

is the founder of UPGRADE 100 and a digital media expert, investor and entrepreneur. Full bio: www.upgrade100.com/dStanca