UPDATE 1.1 | Știrile digital & tech care merită atenție - UPGRADE 100 News
Latest Updates

UPDATE 1.1 | Știrile digital & tech care merită atenție

Paul Alexandru, specialist în digital marketing și creator de conținut online, vă prezintă UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. 

  • Newsletterul UPDATE 1.1 ajunge în inboxul comunității UPGRADE 100 în fiecare zi de 1, la ora 1. Vă puteți abona aici.

STARTUPS & INVESTMENTS: Agricultura atrage investiții tech

  1. Un startup românesc de telemedicină spune că valorează 5,5 milioane de euro, o platformă online românească de multifinanțare a afacerilor a ajuns să valoreze 12 milioane de euro după 2 ani, un startup IT românesc a primit o finanțare de 1,1 milioane euro, iar BeeFast a crescut în pandemie și are planuri pentru livrări cu drone în viitor.
  2. Danezii de la firma de IT Wirtek au cumpărat două firme din Cluj-Napoca, la prețul de 1,45 milioane de euro, iar o cercetătoare româncă stabilită în SUA a deschis un startup de biotehnologii pentru care a obținut o finanțare de 140 de milioane de dolari
  3. Industria agriTECH din România a primit investiții de ~4 milioane de dolari, între 2018 și 2021. În plus, se conturează 5 trenduri inovative în agrifood. Viitorul agriculturii se anunță a fi în senzori, drone și tractoare autonome.
  4. Despre toate noutățile de pe harta fintech a României, puteți citi aici.  

DISRUPTION: Amazon cumpără studiourile MGM, Tesla s-a lansat în România

    1. Amazon a cumpărat studiourile MGM, cea mai mare achiziție făcută până acum de compania fondată de Jeff Bezos.
    2. Warner Media și Discovery fuzionează, într-o tranzacție de 43 de miliarde de dolari.
    3. Firma Apollo Global Management Inc. va prelua 90% din divizia Verizon Media, inclusiv serviciile Yahoo! din România
    4. Twitter a achiziționat Scroll, un serviciu care ar elimina anunțurile din paginile de știri contra unui serviciu de abonament.
    5. Clubhouse s-a lansat și pe Android, după mai mult de 1 an de exclusivitate pe iOS, și a raportat deja că un milion de utilizatori Android și-au creat cont în platformă în ultimele două săptămâni.
    6. Un singur gol nu umple Clubhouse momentan, zona de desktop, însă Twitter promite să-l ocupe cu ‘Spaces’.
    7. Deocamdată doar în SUA și Canada, Facebook lansează Neighborhoods, o clonă (din nou). De această dată au copiat Nextdoor.
    8. Apropo de copiat, după ce Apple a lansat Airtags în aprilie, Amazon pare că susține startupul ‘Tile’, mici gadget-uri pentur urmărirea unor lucruri, începând din 14 iunie. AirTags au și un meniu de control, aflat în Apple’s Find My App. Tile acuză Apple de competiție incorectă.
    9. Concurentul WhatsApp, Signal, a crescut cu aproape 1.200% în primele 4 luni ale anului. WhatsApp rămâne la fel de popular, iar Signal concurează cu Telegram.
    10. Pe iOS a fost lansat ‘Twitter Blue’, abonamentul de 3$ ce include câte opțiuni speciale, ca ‘undo tweet’ și ‘reader mode’.
    11. Abonamentul la Apple Podcasts se amână pentru luna iunie. Acesta permite utilizatorilor să se aboneze anumite podcast-uri, să asculte fără a fi întrerupți de relame sau acces în avanpremieră la anumite episoade.
    12. Google Photos va începe să vă taxeze din luna iunie, dacă ocupați peste 15GB.
    13. Google a oferit primele informații despre Android 12: va cuprinde un panou care va permite utilizatorului să controleze în ce măsură o aplicație îi accesează telefonul (cameră, microfon, locație etc). Noua interfață va avea mai multe opțiuni de personalizare, iar meniurile vor semăna cu cele de pe iPhone
    14. Facebook și Instagram vor oferi posibilitatea de a vă ascunde numărul de reacții ale postărilor, lăsând utilizatorii să decidă dacă fac acest lucru pe profilurile lor.
    15. Tesla a deschis oficial reprezentanța din România, cu showroom și site în română. O Tesla Model 3 costă 34,970€
    16. Facebook anunță că ‘va face de rușine’ (funny) paginile care promovează în mod repetat informații false, TikTok a anunțat #FactCheckYourFeed, o inițiativă pentru a combate dezinformarea în cadrul rețelei, iar aplicațiile de dating încurajează vaccinarea cu promisiunea obținerii a mai multe match-uri.
      Facebook a mai promis în trecut că nu va mai recomanda utilizatorilor grupuri anti-vacciniste, însă nu s-a ținut de promisiune.
    17. Tot mai mulți copii sunt tentați să posteze videouri pornografice cu ei, contra cost, pe platforma OnlyFans, deși aceasta interzice accesul minorilor. Aceștia folosesc acte false sau pe ale părinților pentru a-și crea un cont. 
    18. Huawei se rupe complet de Android odată cu lansarea Hamony OS, însă tot o copie după sistemul popular de operare.
    19. Giganții IT se pregătesc să achiziționeze „piticii” din industria jocurilor, precum Zynga, Ubisoft sau Take Two.
    20. Intel utilizează machine learning pentru a face jocul GTA V să arate incredibil de realist.
    21. Airpods de la Apple aduc un venit mai mare venit decât Spotify, Twitter și Snap la un loc. Sau mai mult decât toate serviciile Adobe.
    22. În primul trimestru, un record de 44% din creșterea numărului de abonați la New York Times au venit din produse non-știri, cum ar fi gătitul, jocurile și audio.
    23. Twitter a lansat ‘Tip Jar’, o funcție prin care utilizatoriii să poată oferi bacşişuri conturilor preferate, însă deja se confruntă cu probleme privind datele personale.
    24. IBM a dezvoltat o nouă generație de cipuri pentru computere și smartphone-uri, pe 2 nanometri, despre care susține că poate reduce consumul cu 75% și care ar putea reprezenta o adevărată revoluție tehnologică.
    25. Microsoft ar pregăti o ‘nouă generație de Windows’ iar un anunț oficial ar putea veni foarte curând. Începând din 2022, Microsoft va elimina Internet Explorer din Windows 10, acesta fiind înlocuit de Edge. Microsoft afirmă că Edge este ‘cel mai performant browser pe Windows 10’.

eCOMMERCE & RETAIL: Noi căi de shopping în viitor

  1. Se conturează noi căi de shopping în viitor. Google își întărește parteneriatul cu Shopify și mizează pe cumpărăturile din imagini, TikTok testează achizițiile în interiorul aplicației.
  2. În majoritatea Europei, costurile de livrare reprezintă cel mai mportant factor în alegerea unui magazin online pentru cumpărători.
  3. Cluj-Napoca este cel mai „business friendly” oraș din România
  4. 10 trenduri în eCommerce pe care orice ar trebui să le cunoașteți, care sunt diferențele între Digital Marketing și Social Media, cum deveniți virali promovându-vă prin PR, influenceri și anunțuri plătite și 5 trenduri din 2021 în Digital Marketing.

ADVERTISING & MARCOM: Cine sunt cei mai influenți 50 de oameni din marketing, în România? 

  1. Top 50 cei mai puternici oameni de marketing” – un top realizat pe baza bugetelor alocate de marile branduri în advertising și cine sunt oamenii-cheie de la fiecare
  2. Publicis și Digitas România au dezvoltat Digital Health Index, un instrument de măsurare a sănătății brandurilor în digital.
  3. Pandemia a accelerat drastic marketingul digital în Arabia Saudită, a declarat un reprezentant regional al Facebook.
  4. În curând, Google Analytics nu va mai depinde de cookies. Pentru moment, nu dispariția cookie-urilor este cea mai mare grijă, ci adaptarea la ceea ce va deveni ‘noul normal’. Google anunță și modificări în Analytics și Tag Manager, pentru a spori securitatea utilizatorilor.
  5. Ebooks nu se mai pot vinde prin intermediul Shopping Ads, pe Google.
  6. Facebook sfătuiește utilizatorii care au făcut update la noul iOS 14.5 să păstreze activ tracking-ul de date, după ce, la începutul lunii Mai, în Statele Unite doar 4% dintre utilizatorii iOS mai permiteau accesul aplicațiilor la datele lor. Și Twitter a introdus unele remindere în același scop. Eurostat spune că 6% dintre utilizatorii de smartphone-uri nu știu că pot restricționa accesul la date personale atunci când instalează o aplicație; în România, o cincime dintre utilizatori nu a folosit această funcție.
  7. S-a lansat TikTok for Business în România. Bonus: cum diferă TikTok Ads de Facebook Ads și tot ce trebuie să știi despre TikTok într-un singur infografic.
  8. Cinci moduri de îmbunătățire a ratei de conversie pe Facebook Ads, 12 sfaturi privind targetarea pentru un ROAS mai bun, cum se calculează engagement-ul pe Facebook, exemple și tactici de targetare business-to-business și cum puteți simplificastructura campaniilor de Facebook Ads.
  9. Noutăți importante în Microsoft Advertising, care va trata phrase match la fel ca Google Ads și în care puteți acum importa segmente pentru Customer Match.
  10. LinkedIn introduce butonul de ‘Boost’, cu care pot fi direct promovate postările și evenimentele. https://www.socialmediatoday.com/news/linkedin-adds-new-boost-option-for-organic-posts-new-event-promotion-and/600654/
  11. Cum creați o strategie de promovare pe IGTV, 8 tipuri de audiențe pentru Instagram Ads, trenduri pe Instagram care generează engagement, tips&tricks pentru a-ți crește prezența pe Instagram și toate statisticile despre Instagram de care aveți nevoie în 2021.
  12. Care sunt cele mai noi tendințe în podcasting ads și cum evoluează la 1 an de la lansare prima rețea dedicată acestei forme de publicitate din România, Thinkdigital Podcast Network.

TECH, AI & DEMOCRACY: Sisteme de recunoaștere facială, inteligența artificială în scop dermatologic și cenzura anti-palestiniană

  1. Amazon continuă să interzică folosirea instrumentelor sale de recunoaștere facială de către poliție, cel puțin în SUA. Cât de mare încredere aveți în această tehnologie? China domină piața companiilor care dezvoltă astfel de instrumente, iar în SUA valoarea acesteia este aștepată să se dubleze până în 2027.
    Softul de recunoaștere facială Clearview întâmpină probleme în Europa, unde încalcă legile de privacy; Franța, Austria, Italia, Grecia și Marea Britanie au depus plângeri împotriva acestuia. Canada a declarat în trecut că activitatea firmei ar fi de supraveghere în masă și ilegală.
  2. Facebook își antrenează inteligența artificială pentru a uita informațiile irelevante și lansează o metodă de înțelegere a limbilor străine fără ca acestea să fie etichetate. Google lucrează la o aplicație bazată pe inteligență artificială care să devină un asistent dermatologic, recunoscând pielea, părul sau unghiile; gigantul IT promite că nu o va folosi pentru a-i targeta pe utilizatori cu reclame.
  3. Google s-a implicat în ștergerea a peste 11.000 de recenzii negative postate de românii revoltați de uciderea ursului Arthur, la adresa Castelului Riegersburg, deținut de familia Prințului Emanuel von und zu Liechtenstein. Rating-ul paginii a revenit la 4,6 – după ce scăzuse aproape de 1.
  4. Facebook își păstrează decizia de a-l menține blocat pe Donald Trump, iar fostul președinte o cataloghează ca ”o rușine absolută” și a lansat o platformă proprie de comunicare, cu sloganul ‘Save America’. După ce l-a suspendat permanent, Twitter blochează acum conturi false care își atribuie identitatea lui Trump și promovează materiale cu acesta de pe noua platformă. 
  5. China va restricționa aplicațiile de știri pe mobil, filtrând numărul și conținutul notificărilor pe care le pot trimite acestea.
  6. Autoritățile germane interzic Facebook să colecteze date despre utilizatorii WhatsApp, timp de cel puțin trei luni, chiar dacă aceștia și-au dat acordul privind noile condiții de utilizare a aplicației, introduse la începutul anului. Deși inițal anunțaseră că din 15 Mai utilizatorii care nu și-au dat acordul vor fi limitați de la utilizarea anumitor funcții, WhatsApp pare că s-a răzgândit și revine asupra deciziei, nemaiobligând utilizatorii asupra acelui acord de utilizare a unor date.
  7. WhatsApp dă în judecată guvernul indian, din cauza unor noi legi de reglementare a mediului digital ce  ar forța serviciul să-și încalce regulile de protecție a datelor personale. Între timp, WhatsApp a căzut de acord în privința unora dintre reglementări, cu excepția celei de trasabilitate. Cu excepția Twitter, Google, Facebook, Telegram și LinkedIn au acceptat, total sau parțial noile legi din India.
  8. China a amendat Alibaba cu o sumă record pentru ‘practici de monopol’, grupul înregistrând prima sa pierdere în nouă ani. În Italia, Google a primit o amendă de 100 mil. euro de la autoritatea pentru concurență, deoarece Google Play a blocat interoperabilitatea Enel X Italia cu Android Auto pentru utilizatorii de vehicule electrice. 
  9. Instagram promite să facă modificări în algoritm, după ce a fost acuzat de cenzurarea conținutul pro-Palestinian.

CRYPTO & BLOCKCHAIN: NFT-uri pe eBay, scăderea Bitcoin și influența lui Elon Musk

  1. NFT-urile se pot acum vinde și pe eBay.  În luna Mai s-au mai vândut ca NFT-uri o memă celebră (foto) cu ‘Fetița Dezastru’ (473.000$), un clip viral din 2007 numit ‘Charlie bit my finger’ (cu 760,999$), o fotografie a modelului Emily Ratajkowski (140,000$) și o poză cu gorila Harambe.  Despre cum puteți crea și vinde un NFT, citiți aici.
    Un jurnalist BBC scrie că procesul de achiziționare a unui NFT nu este tocmai ușor.
  2. Audi a anunțat că va folosi blockchainul “Made in SibiuElrond Network pentru proiectele din cadrul diviziei Holoride
  3. Bulă speculativă sau viitorul financiar? Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că “criptomonedele sunt periculoase”. La începutul lunii mai, criptomonedele valorau mai mult decât toată valuta aflată în circulație în State Unite. Un oraș din Cehia își face ‘propria monedă digitală’ pentru relansarea economiei locale, mai degrabă ca un sistem de vouchere digitale, motiv pentru care nici Banca Centrală a Cehiei nu se declară îngrijorată. Volatilitatea criptomonedelor s-a văzut cel mai bine în luna trecută, când intervențiile lui Elon Musk prin doar câteva anunțuri au creat haos pe piață, iar investitorii profesioniști i-au cerut să nu se mai implice.
  4. Bitcoin încheie cea mai slabă lună din ultimii 10 ani. Într-o singură zi, Bitcoin a pierdut 30% din valoare. A coborât sub 40.000 de dolari, după ce autorităţile chineze au declarat că aceste criptomonede „nu sunt monede adevărate”. O altă scădere s-a datorat anunțului lui Elon Musk că Tesla nu va mai accepta plăți în Bitcoin, din cauza poluării produse de minarea lui; achiziționarea unei Tesla în Bitcoin fusese introdusă în luna Martie. Mai mulți ‘mineri’ de Bitcoin au decis, în urma unei întâlniri cu Elon Musk, înființarea unui consiliu prin care să încurajeze consumul de energie regenerabilă și să promoveze ‘transparența’ criptomonedei. Dacă vreți să aflați mai multe despre ce este și cum funcționează Bitcoin, Euronews a publicat un ghid al începătorului.
  5. Și Ethereum, a doua monedă digitală ca valoare după Bitcoin, se află în declin, însă a depășit în luna Mai pragul de 4.000 $, un record. Co-fondatorul monedei cripto, care avea 21 de ani la momentul lansării ei, explică povestea din spatele creării acesteia.
    O variantă mai rapidă ar putea fi platforma blockchain Solana. Și românii de la Elrond susțin că au creat un blockchain mai rapid și cu un consum mai mic energetic.
  6. Elon Musk s-a implicat și în evoluția Dogecoin luna trecută, aceasta scăzând abrupt în urma unei glume a lui și a crescut înapoi mai târziu, când aceasta s-a adeverit că SpaceX va lansa un satelit spre Lună iar misiunea va fi plătită integral cu Dogecoin.

Cam asta am avut de remarcat în luna Mai 2021 din lumea digital and tech. Pe data viitoare. Adică pe data de 1 iulie,  la 1 AM.