UPDATE 1.1 | Știrile digital - tech ale lunii care merită atenție | Iulie 2021 - UPGRADE 100 News
Latest Updates

UPDATE 1.1 | Știrile digital – tech ale lunii care merită atenție | Iulie 2021

Paul Alexandru, specialist în digital marketing și creator de conținut online, vă prezintă UPDATE 1.1 -> cele mai importante știri din universul digital-tech din luna care s-a închieiat acum o oră, din perspectiva României. 
  • Newsletterul UPDATE 1.1 ajunge în inboxul comunității UPGRADE 100 în fiecare zi de 1, la ora 1. Aici vă puteți abona.

DISRUPTION: Rivalitate pe piața de streaming, metavers-ul Facebook și roboți autonomi

  1. O nouă tehnologie, dezvoltată în Japonia, a doborât recordul de viteză de internet, cu un transfer de date 319Tbps. Sau, cu aproximație, cam 50.000 de filme într-o secundă. Netflix ar fi insuficient.
  2. Compania Solarwatt va lansa un dispozitiv care permite transferul energiei produse de panourile solare la alte dispozitive pe baterii, inclusiv mașini electrice.
  3. Rivalitatea între marile companii de streaming se întețește. Instagram vrea să fie ca TikTok, iar aceștia vor să fie ca YouTube. Șeful Instagram spune despre rețea că nu se mai concentrează pe fotografii, ci pe video; deja se testează asta. TikTok va permite acum videouri lungi de până la 3 minute, iar Instagram Reels vor putea dura până la 60 de secunde. Episoade din seriale HBO Max vor fi disponibile gratuit și pe Snapchat, care testează Snap Minis în Statele Unite, precum și o opțiune de live streaming cu reacții live.  Deși nu a anunțat o dată specifică, CNN își va lansa propriul serviciu de streaming, CNN+
  4. Netflix va oferi de anul viitor și jocuri în cadrul platformei de streaming. A angajat deja un fost director executiv al Electronic Arts, care a ajutat la dezvoltarea unor serii ca Star Wars sau Sims.
  5. Clubhouse începe un partneriat cu TED pentru conținut exclusivist.
  6. Facebook lucrează la un ‘metavers’, bazat pe realitate augmentată. Mark Zuckerberg spune că „În viitor, vei putea lua loc ca o hologramă pe canapeaua mea”.
  7. Ochelarii inteligenți, parte din Proiectul Aria anunțat deja de Mark Zuckerberg, vor fi realizați în colaborare cu Ray-Ban.
  8. Heineken a lansat un robot autonom care îți aduce berea, “Beer Outdoor Transporter” (B.O.T.).
    În Houston, Statele Unite, Domino livrează pizza cu mașini autonome, printr-un parteneriat cu firma Huro.
  9. Amazon a anunțat un abonament lunar pentru vinyl-uri din anii ‘60 și ‘70, cu livrare lunară acasă.
  10. Cursa miliardarilor s-a întâmplat și s-a încheiat cu succes. Miza, dincolo de încordarea mușchilor așa cum se vede în social media, o reprezintă viitoarele zboruri spațiale către Lună și Marte. SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit un contract pentru prima misiune NASA pe satelitul Europa al lui Jupiter. Jeff Bezos oferă acum 2 miliarde de dolari NASA pentru a schimba contractul oferit în aprilie SpaceX, pentru o navă care să aterizeze pe Lună, către Blue Origin, compania sa.
  11. Netflix a lansat două noi funcţii pentru copii, incluse în abonamentele plătite de către părinţi: recapitulări cu sfaturi despre preferinţele micuţilor și un top 10 cu cele mai populare titluri pentru copii. 
  12. O echipă de eleve de liceu din România a câștigat competiția regională pe Europa a Technovation, după ce fetele au dezvoltat cea mai bună aplicație europeană din divizia seniori; Safe Walk este o aplicație de mobil ce își propune să ajute fetele și femeile care sunt în pericol și sunt hărțuite verbal sau fizic pe stradă.

STARTUPS & INVESTMENTS: Un startup tech românesc are în medie 4 angajați 

  1. Growceanu, un grup românesc de investitori individuali vrea să investească până la 1 milion de euro în startup-uri de tehnologie românești, până la finalul anului 2021.
  2. Investitori privați din rețeaua TechAngels au alocat startup-urilor ~3 milioane de euro în prima jumătate a anului, dublând în trimestrul al doilea nivelul investițiilor din primele trei luni. 24% dintre startup-urile selectate au prezentat soluții destinate creșterii eficienței companiilor.
  3. Aproximativ 70% dintre startup-urile de tehnologie românești au fost afectate de COVID19, potrivit primului studiu „Impactul COVID19 asupra startup-urilor de tehnologie din România” inițiat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA). În medie, un startup de tehnologie are mai puțin de 4 angajați și o cifra de afaceri de aprox 150.000 de euro pe an.
  4. Startup-urile care dezvoltă tehnologii blockchain vor putea obține noi finanțări de capital de risc, printr-un fond european de investiții de 100 de milioane $, lansat cu susținerea Uniunii Europene.
  5. eMag își face centru logistic de 100 de milioane de euro, iar Raiffeisen Bank și BERD au anunțat pachet de finanțare de 37,5 milioane de euro pentru retailerul online. De asemenea, introduce un nou serviciu pe partea de livrare: în aceeași zi în București pentru membrii Genius; va fi extins în curând în alte orașe mari din țară. 
  6. Bookingham, o platformă de rezervări și programări online cu 50.000 de utilizatori se extinde în alte 9 orașe, după lansarea în Cluj în urmă cu un an.
  7. HelloFlow, un fintech pentru soluții de autentificare bancară cofondat de un român în Danemarca a primit o investiție de 1,6 milioane de dolari de la PreSeed Ventures și Seedcamp.
  8. O platformă românească de rezervări online pentru saloane de înfrumusețare a obținut o investiție de 500.000 de euro, startup-ul Stailer.ro fiind evaluat la 5 milioane de euro.
  9. Bright Spaces, platforma românească de leasing și management al spațiilor comerciale, a strâns o finanţare în valoare de 1,5 milioane de euro, cu ajutorul căreia va dezvolta noi feature-uri tech și se va extinde în Occident. 
  10. Startup-ul lui Elon Musk ce a creat interfața de legătură creier-computer, Neuralink, a obținut finanțări de 205 millioane de dolari de la Google Ventures și alți investitori.
  11. Zoom cumpără compania de cloud Five9 pentru aproape 15 miliarde de dolari, prima achiziție semnificativă a platformei de comunicații, în ceea ce pare a fi o pregătire pentru lumea post-pandemică, în care angajații se întorc la birouri.
  12. Serviciul de transfer de bani Wise, folosit și de românii din străinătate pentru a trimite bani acasă, a fost estimat la 9,3 miliarde euro
  13. Revolut a fost evaluat la 33 de miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare.
  14. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia prin care Orange a ajuns acţionar majoritar al Telekom România. Orange preia divizia de comunicaţii fixe, iar Telekom rămâne cu operaţiunile de mobile. 
  15. În al doilea trimestru al anului, Xiaomi a depășit Apple, devenind al doilea cel mai mare realizator de smartphone-uri din lume.
  16. Snapchat a atins un nou record al încasărilor, cu cel mai bun trimestru în ultimii 4 ani, dar și cea mai bună creștere, atingând 13 millioane de utilizatori activi. Apple anunță o creștere de 50% a vânzărilor de iPhone, în această primăvară, față de anul trecut, pe fondul cererii masive pentru modelul 5G, lansat în toamna trecută. Astfel, în trimestrul 2, câștigurile Apple au atins un record de 17,5 miliarde de dolari. Tesla a anunțat că a câștigat pentru prima oară peste un miliard de dolari într-un trimestru. Profituri în creștere și la Microsoft, dar și la Google, prin Alphabet, Youtube și Cloud. În SUA, IMAX anunță o creștere de 475.4% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită ridicării restricțiilor și a lansării în cinematografe a blockbusterelor care ar fi trebuit să se apară în 2020. 

 

  • eCOMMERCE & RETAIL: Dezvoltarea personală este în căutare, comenzile de mâncare cresc în timpul meciurilor EURO 

 

  1. E-commerce reprezintă aproape 30% din comerțul de retail din UK. 94% dintre brandurile online din UK au pierdut clienți din Uniunea Europeană începând de la finalul perioadei de tranziție a Brexit, din 31 Decembrie.
  2. Un raport al 2Performant arată că în prima jumătate a anului românii au început să cumpere iar haine de stradă şi birou şi au cheltuit online cu 22,3% mai mult decât anul trecut pe produse de fashion. 
  3. Potrivit unei analize realizate de Libris.ro, în prima jumătate a acestui an s-a observat o creștere de 20% vânzărilor pe segmentul de carte de dezvoltare personală.
  4. EURO 2020: 40% din români au comandat mâncare online chiar în timpul meciurilor, cele mai multe comenzi din categoria fast-food și pizza
  5. Business-urile din Statele Unite vor putea în curând utiliza Facebook Pay ca opțiune de plată, direct în site.
  6. Amazon pregătește Creator Connections, un marketplace care să unească branduri și influenceri în parteneriate plătite, și Creator Ads, un program în care influencerii pot apărea în ad-uri, iar creatorii vor primi un comision.
    Pentru a concura cu Amazon dar și cu alte platforme, Facebook intenționează să investească peste 1 miliard de dolari în programe și bonusuri destinate creatorilor de conținut, până la sfârșitul anului 2022.
  7. Studiu: unde își fac cumpărătorii research-ul pentru produse în social media

 

  • ADVERTISING & MARCOM: Faceboook nu mai targetează sub 18 ani, YouTube Shorts ajunge în România, iar pe Clubhouse nu mai e necesară  invitație

 

  1. Se estimează că valoarea piaței globale de marketing și digital advertising va atinge aproape 800 de miliarde de dolari în 2026.  
  2. Un raport al Pew Research Center dezvăluie o premieră în istoria industriei americane a ziarelor: pentru prima dată, a câștigat mai mulți bani din difuzare decât din publicitate
  3. 5 tendințe din industria de podcasting din România au fost prezentate de Thinkdigital la Podfest 2021.
  4. 4 provocări din noul iOS 14 și cum se pot rezolva, plus două strategii smart pentru a genera lead-uri pe Facebook.
  5. Facebook nu va mai permite agențiilor de publicitate să plaseze reclame pentru utilizatorii cu vârste sub 18 ani și nici nu va mai furniza date despre comportamentul lor; implicit, nici Instagram. Instagram promite să introducă opțiunea de auto-subtitrare și pentru postările din feed; textele din story-uri pot fi acum traduse automat în 90 de limbi.  A fost introdusă o nouă opțiune de control a sensibilității conținutului afișat și s-ar putea să vreți să o dezactivați dacă doriți acces la toate tipurile de conținut în feed.
  6. Data-țintă pentru renunțarea Google la date din surse terțe s-a mutat spre finalul anului 2023. Google Ads va taxa suplimentar advertiserii care se afișează în Italia și India, începând din octombrie, după ce a introdus această taxă și în Austria, Turcia, UK, Franța și Spania. Google anunță noi secțiuni pentru deal-uri și tool-uri pentru promoții, pentru sezonul de cumpărături de la finalul anului, și lansează o nouă modalitate de optimizare a clipurilor pentru search.
  7. YouTube anunțat disponibilitatea versiunii beta a YouTube Shorts și în România, prin care utilizatorii pot crea videoclipuri scurte de pe telefonul mobil. YouTube testează ‘Achievement Cards’ și ‘Timed Comments’, iar pentru streameri va introduce sondaje și chat în particular cu abonații.
  8. Studiu de caz: care sunt diferențele dintre YouTube Audio Ads și Video Ads și ce rezultate se pot obține cu aproape 7 mii de dolari.
  9. TikTok a continuat să fie cea mai descărcată aplicație și în luna iunie. Iată și 4 tactici pentru a crea o strategie de marketing de succes pe platformă. TikTok a introdus Spark Ads, un nou format de anunț prin care business-urile pot da boost conținutului care a performat sau al partenerilor. A fost lansat ‘TikTok Resumes’, prin care utilizatorii se vor putea angaja, și 8 noi instrumente pentru livestream. Mai mult, Vimeo începe un parteneriat cu TikTok pentru a ajuta micile afaceri să creeze mai mult conținut.
  10. Acum puteți intra pe Clubhouse fără a mai fi necesară o invitație de la cineva. Rețeaua a anunțat lansarea ‘Backchannel’, noul serviciu de mesagerie al platformei.
  11. Pinterest blochează reclamele pentru produse și servicii de slăbire. Marea noutate este că utilizatorii Pinterest vor putea de acum face bani din link-uri de afiliere.
  12. Inteligența artificială revoluționează lumea marketingului digital de la publicitate, la crearea de conținut, la SEO și multe altele. Iată câteva exemple de tool-uri care nu ar trebui să vă lipsească.

 

  • BIG TECH, AI & DEMOCRACY: Amenzi GDPR, ransomware și informații false

 

  1. 16 organizații media majore și ONG-uri semnalează faptul că un produs tech creat de compania NSO din Israel pentru spionarea în scop militar și de securitate a fost utilizat abuziv pentru a supraveghea cel puțin 180 de jurnaliști de la Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press sau Reuters. Aceeași tehnologie a fost utilizată de Viktor Orban pentru a-și spiona oponenții, astfel că scandalul amintește de ce guvernele nu ar trebui să aibă acces la mesajele personale. Dacă vreți, există acest tool pentru a verifica dacă telefonul vostru a fost atacat de spyware-ul Pegasus.
  2. Atacurile cibernetice devin tot mai dese.  Luna trecută au fost vizate Primăria Oradea, unde un atac de tip ransomware a criptat o parte din date, și Spitalul Witting, care nu a achitat recompensa cerută și a continuat să lucreze cu registre fizice.În Suedia, unui dintre cei mai mari retaileri a fost nevoit să închidă 800 de supermarketuri după un atac ransomware. Bitdefender avertizează și asupra unui val masiv de e-mail-uri de șantaj în România; hackerii cer câte 1.250 de dolari ca să nu publice imagini compromițătoare cu victimele.
  3. Compania Tencent ajută autoritățile chineze, folosind recunoașterea facială, pentru a-i împiedica pe copii să joace jocuri video noaptea. 
  4. Vladimir Putin a promulgat legea care obligă marile companii IT occidentale să-şi deschidă filiale în Rusia, într-o altă încercare de consolidare a controlului asupra Internetului. Rusia anunță și că a testat cu succes deconectarea de la internetul global.
  5. ByteDance își lasă la liber, și pentru alte companii, tehnologia de inteligență artificială folosită pentru TikTok.
  6. O instanță din Australia a decis, într-un caz, că inteligența artificială poate deține drepturi de autor.
  7. Un raport al Bloomberg arată că Amazon lasă algoritmii să decidă ce angajat trebuie concediat. 
  8. Doi influenceri de pe YouTube au dezvăluit pentru BBC faptul că o misterioasă agenție de marketing a încercat să-i recruteze pentru a răspândi informații false despre vaccinuri.
  9. Facebook a început să testeze o nouă alertă prin care îşi întreabă utilizatorii dacă prietenii lor devin extremişti, fapt ce a fost denunțat ca cenzură.
  10. Facebook a răspuns la acuzațiile Președintelui Biden conform cărora platforma de social media “ucide persoane”, deoarece permite dezinformarea legată de vaccinarea anti-Covid. Compania spune că nu este de vină pentru eșecul campaniei de vaccinare din Statele Unite.  Declarația a stârnit frustrări chiar și în interiorul Casei Albe, astfel că Joe Biden și-a retras acuzația
  11. Tot Facebook crează mari probleme în România, unde nu există niciun mijloc prin care să poți solicita o revizuire a unei decizii sau vreo metodă de a contacta un factor uman. După ce a restricționat pagina G4Media, motivând că două dintre articolele distribuite de publicația noastră pe rețeaua de socializare ar fi încălcat standardele comunității, HotNews.ro a fost restricționat de Facebook timp de o lună și jumătate, fără drept de apel. În „cazierul” Facebook poți să ajungi „recidivist” chiar dacă sancțiunile anterioare au fost declarate nefondate.
  12. O lege norvegiană forțează influencerii de pe rețelele de socializare să marcheze separat fotografiile photoshopate.
  13. Autoritatea din Marea Britanie a făcut o platformă de monitorizare a influencerilor care nu respectă obligațiile de divulgarea și cele de promoții pe rețelele sociale, iar aceștia sunt puși la ‘zidul rușinii’.
  14. 130 de țări și jurisdicții au fost de acord să pună în aplicare o rată minimă a impozitului pe profit global, de cel puțin 15%, pentru cele mai mari companii. Asociația Industriei de Software din România denunță taxa digitală ca “o povară suplimentară pentru companii”, care “ar putea distorsiona competiţia”.
  15. A fost dată și cea mai mare amendă GDPR de până acum – 746 milioane de euro pentru Amazon – de către autoritatea de protecție a datelor din Luxemburg. În Franța, un asigurător a primit o amendă de 1,75 milioane de euro pentru stocarea în exces a datelor; practic, deși clienții au fost notificați că datele li se vor șterge după trei ani, nu a fost implementată nicio procedură de ștergere automată.  Autoritățile din Olanda au amendat TikTok cu 750.000 de euro pentru încălcarea confidențialității în cazul copiilor.  Tot în Franța, autoritatea de protecție a datelor a aplicat o amendă de 50.000 euro site-ului Le Figaro fiindcă a plasat cookie-uri publicitare pe browserele utilizatorilor fără consimțământul acestora, iar Airbnb a fost sancționat cu 8 milioane de euro, 0,14% din cifra de afaceri. Nici Google nu a scăpat, fiind amendat cu 500 de milioane de euro pentru încălcarea legislației franceze de copyright digital cu care se pusese de acord în ianuarie. 
  16. Odată ce cazurile de infectarea cu varianta Delta cresc, Google and Facebook sunt primii giganți tech care pun vaccinarea ca o condiție pentru întoarcerea la birou a angajaților.
  17. Google va obliga din 2022 aplicațiile din PlayStore să dețină un certificat de securitate.

 

  • CRYPTO & BLOCKCHAIN: Emoții ca NFT-uri, escrocherie cu bitcoini și moneda digitală a Uniunii Europene

 

  1. În prima jumătate a anului 2021 s-au vândut între 10 și 20 de mii de NFT-uri săptămânal, iar valoarea acestora a fost de ~2,5 miliarde de dolari.  Un influencer din Polonia și-a ‘vândut’ emoțiile ca NFT, pentru 250 de mii de dolari, unui licitator anonim. Un NFT realizat de Mila Kunis a ajuns la 8 milioane de dolari, marketplace-ul de NFT-uri Opensea a strâns 100 de milioane de dolari și a devenit primul unicorn din zona blockchain, iar Coca-Cola își licitează primul NFT.
  2. În primele 6 luni alte anului, au fost cheltuiți peste un miliard de dolari pe carduri Visa conectate la criptomonede.
  3. Nu foarte activ în social media, co-fondatorul Dogecoin a scris pe Twitter despre criptomonede că reprezintă “o fraudă, o inegalitate, cea mai rea parte a sistemului capitalist”. În schimb, CEO-ul MicroStrategy a comparat investițiile în criptomonede cu cele în Facebook în primii săi ani, iar miliardarul Thomas Petterfy a declarat că recomandă investițiile crypto pentru că acestea ar putea deveni metoda de plată dominantă în viitor. Atenție și la înșelătorii! Un interviu fals cu Florin Cîțu a fost folosit pentru a promova o escrocherie cu bitcoini.
  4. Bitcoin a trecut din nou pragul de 40.000 de $, după scăderea puternică din luna iunie. Elon Musk a declarat că Tesla ar putea accepta din nou bitcoin ca metodă de plată, iar Amazon ar avea în plan acceptarea plăților în bitcoin, dar și lansarea propriei monede digitale până la finalul lui 2022.
  5. Banca Centrală Europeană a anunțat începerea analizei în vederea emiterii unei monede euro digitală; aceasta ar dura circa 2 ani, plus alți câțiva pentru implementarea proiectului.
Cam asta am avut de remarcat în luna iulie 2021 din lumea digital and tech. Pe data viitoare. Adică pe data de 1 septembrie, la 1 AM!