EIDOS Talks | Ep. 2: INTERESUL PUBLIC vs. SECRETELE STATULUI. Cum sunt compromise investigațiile de presă din cauza lipsei de transparență? - UPGRADE 100 News
Latest Updates

EIDOS Talks | Ep. 2: INTERESUL PUBLIC vs. SECRETELE STATULUI. Cum sunt compromise investigațiile de presă din cauza lipsei de transparență?

Cunoscuți jurnaliști de investigație și politicieni discută în episodul 2 al seriei EIDOS Talks despre piedicile prin care informații importante de interes public sunt blocate de funcționari ai statului.

Ce e de făcut pentru a normaliza relația jurnaliști – instituții de stat, în ceea ce privește accesul la informațiile de interes pentru cetățeni? E nevoie de o nouă Lege 544 a transparenței? 

Ce derapaje concrete le sunt semnalate politicienilor de către unii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație din România? 

Subiectele sunt dezbătute în episodul 2, lansat azi, în cadrul dezbaterilor EIDOS Talks – organizate de Fundația EIDOS în co-producție cu platforma UPGRADE 100, în parteneriat cu UniCredit Bank și reprezentanța Comisiei Europene în România.

Moderatorul ediției „Interesul Public vs. Interesele Statului”, produsă în platourile DIGI 24, este jurnalistul Cristian Leonte, de la Știrile ProTV și cunoscuta emisiune jurnalistică “România, Te Iubesc!”

  • Invitați sunt: Diana ONCIOIU | DELA0, Alex NEDEA | RECORDER, Mirela NEAG | LIBERTATEA și Attila BIRO | RISE Project
  • Clasa politică e reprezentată de Vasile Dîncu | PSD, inițiator Legea 544/2001 (prezent în studio), Florin Cîțu | PNL, prim-ministru și Dan BARNA | USR-PLUS, vicepremier (aceștia din urmă prezenți cu declarații politice în post-editare, din pricina indisponibilității de-a participa la dezbaterea în timp real, din momentul întregistrărilor).

De ce o dezbatere despre “alergia” statului la transparență?

Negarea accesului la informații de interes public, prin interpretarea subiectivă sau, pur și simplu, ignorarea legislației și a normelor europene de bună-practică e o realitate din ce în ce mai des întâlnită în relația stat-presă din România.

Adesea, autoritățile par că nu mai pot – sau, uneori, că nu mai vor – să respecte legislația în domeniu (Legea 544/2001) și întârzie implementarea rigorilor de transparentizare a actului de guvernare locală și centrală. 

În paralel, în țara noastră nu există cultura și „instituția” whistle-blower sau a avertizorului de integritate. Cei care contactează și discută cu media sunt percepuți și catalogați mai degrabă ca „turnători”, nu văzuți ca actori care generează impact social pozitiv.

Se ajunge des la situații ciudate, de tipul anchete jurnalistice legitime întârziate sau anulate, ori chiar depublicate sau la răspunsuri unde chiar informațiile solicitate sunt “anonimizate”: tot mai mulți funcționari se agață de prevederi neclare din legislație pentru a găsi scuze și a “secretiza” informații de interes public.

În noul episod al seriei EIDOS Talks sunt analizate mai multe situații concrete de acest gen și sunt date exemple de anchete compromise de lipsa de transparență a unor instituții publice. Totodată, reprezentanți ai celor mai importante forțe politice își exprimă punctul de vedere.

Seria EIDOS Talks va continua cu noi episoade care tratează cele mai importante provocări cu care se confruntă jurnalismul azi, în contextul unui ecosistem economic defavorabil, care nu susține calitatea și informațiile de interes public ci, în primul rând, cifrele cât mai mari de audiență, senzaționalul, tabloidul – fenomene care degenerează în clickbait, dezinformare și fake news.

Puteți lectura aici, pe site-ul Fundației EIDOS, manifestul inițiativei – tot acolo puteți viziona primele două episoade din Sezonul 1 al producției demarate de antreprenorii (foști jurnaliști) Cristian Movilă / EIDOS Foundation și Dragoș Stanca / UPGRADE 100.

Proiectul a cuprins și ediția 2021 a expoziției World Press Photo care a avut loc la București, Cluj și Timișoara.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla