Seria EIDOS Talks a ajuns la peste 3.3 milioane de români. Episod Special de Sărbători: 5 tineri le demonstrează politicienilor cum arată o dezbatere reală - UPGRADE 100 News
Videos

Seria EIDOS Talks a ajuns la peste 3.3 milioane de români. Episod Special de Sărbători: 5 tineri le demonstrează politicienilor cum arată o dezbatere reală

  • Schimbul constructiv de idei – cu argumente și cu un câștigător al acestei “confruntări” – aproape că a dispărut din practica politică și democratică din România.

Fenomenul a devenit tot mai vizibil, mai ales o dată cu ascensiunea social media, și a altor canale digitale de comunicare directă între politicieni și public.

Problema care apare însă, în acest context, este că tot mai des ce i se prezintă publicului ca fiind interviuri cu oamenii-cheie din stat sunt doar discuții pre-negociate — așa cum a reieșit din mai multe dezbateri din prima serie EIDOS Talks, proiect la care au participat anul acesta peste 30 de jurnaliști, antreprenori și reprezentanți ai societății civile.

  • De asemenea, conform ideilor dezbătute, politicienii refuză să mai ofere date și informații, chiar și de interes public, până și jurnaliștilor – preferând lumea comodă a comunicării controlate, via social media, doar cu publicul le care aplaudă orice postare.

Când vine vorba de transparență și dezbateri reale de idei, politicienii din toate partidele par că urmează exemplul dat chiar de la vârful Statului, de Președinția României, o instituție unde conferințele de presă au devenit extrem de rare, aparițiile Președintelui în interviuri fiind aproape inexistente iar dezbaterile reale, chiar și cele dinaintea alegerilor, au fost în mare parte anulate sau organizate cu un scenariu și reguli bine prestabilite.

Totuși, ca să nu uităm cum ar putea arăta România normală – în care politicienii ar ajunge în vârful structurilor de putere și pe baza unor confruntări spontane de idei și argumente -, am invitat în cadrul EIDOS Talks – într-o ediție specială, la finalul anului și al primului sezon – , cinci tineri care să le ofere politicienilor români un exemplu demn de urmat despre cum ar putea să arate o discuție constructivă, civilizată, argumentată pe o temă de interes public real.

Câteva întrebări-cheie la care s-a căutat răspuns în cadrul debate-ului a cărui concluzie nu e deloc cea așteptată sunt:

  • Sunt dezbaterile reale și deschise necesare într-o democrație?
  • A anulat explozia digitalului și senzația conectării directe – cu “dezbateri” aprinse, izolate în “bule” – ideea de dezbatere în sensul real al cuvântului?
  • Ar trebui sau nu să fie aceste dezbateri obligatorii, chiar din punct de vedere legal, pentru politicieni?
Invitații Ediției Speciale de Sărbători a EIDOS Talks – Final Sezon 1 – video integral, aici – sunt:

ARBITRU ȘI MODERATOR:

  • Șerban PITIC. Face debate de peste 13 ani, este în prezent antrenor al echipei naționale de debate liceeni a României, președinte al ARGO, debater și arbitru internațional de dezbateri. E campion Oxford IV 2014, Sfert Finalist la Campionatul European 2014, Zagreb, Campion al Open-ului Facultății de Drept 2014, Cluj, și dublu medaliat al Turneului Campionilor, în 2013 și 2015.

Echipa AFIRMATOARE:

  • Laura DRĂGOI. Dublă participantă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (WSDC) in Scoția (2011) si Africa de Sud (2012), campioană Bucharest Cup 2014, finalistă ESL (English as a Second Language) la Oxford IV 2014 și campioană ARGO Open 2012. Este antrenor-asistent al Lotului Național pentru Campionatul Mondial de Dezbateri.

  • Alexandru DĂNESCU. După o carieră în dezbateri care i-a oferit șansa să devină student la facultăți de top precum Sciences Po și UCL, Alex ajută lotul național de debate de la distanță, cu teme și training-uri online.

Echipa NEGATOARE:

  • David Moscovici. Deţine un masterat în Drept European şi este vicecampion mondial EFL de la WUDC Cork 2009, Campion Bucharest Cup 2012, câştigător ESL al Oxford IV 2014 şi câştigător al Turneului Campionilor 2015. A fost de mai multe ori membru al echipei naţionale cât şi antrenor al acesteia. E trainer de debate şi public speaking pentru ARDOR şi game designer la Critique Gaming.

  • Flavia Negoescu. Flavia a început cariera în dezbateri în 2002. A participat la prima competiţie de debate la campionatul internaţional de dezbateri din Nad Aleji, Cehia, unde a obţinut locul 2. În 2006, a obţinut locul 2 în clasamentul pe echipe la competiţia naţională de dezbateri în format Karl Popper. E vice campioană naţională, vicecampioană internaţională la ESL – LSE Open din Marea Britanie şi Finalistă a Turneului Campionilor 2013.

EIDOS Talks a ajuns la 3.3 milioane de români

Pentru finalul sezonului 1 al EIDOS Talks, care coincide și cu perioada Sărbătorilor de Iarnă, vrem să credem în miracole: vrem dezbateri reale și în viața publică din România, nu doar în competiții academice. Acest debate este “cadoul” pe care îl oferim politicienilor din România, în speranța că vor găsi inspirație și că vor urma exemplul acestor cinci tineri

– spun co-organizatori seriei, foștii jurnaliști Dragoș Stanca, fondator al platformei Upgrade 100 și Cristian Movilă, co-fondator al fundației EIDOS.

Dragoș Stanca (stânga) și Cristian Movilă
Dragoș Stanca și Cristian Movilă – organizatorii seriei EIDOS Talks

Mulțumiri partenerilor EIDOS Talks & World Press Photo 2021

Vă mulțumim, în primul rând, dumneavoastră pentru timpul investit în EIDOS Talks – Sezonul 1.

Mulțumiri speciale și partenerilor principali: UniCredit Bank și Reprezentanța Comisiei Europene în România

  • Conform monitorizărilor și studiilor specializate, mesajul EIDOS Talks a ajuns, cumulat în cele 6 luni ale primului sezon, la peste 3.3 milioane de români, via expoziția World Press Photo 2021 (derulată în perioada iunie-august, în București, Cluj și Timișoara), și cu sprijinul media oferit de emisiunile radio și TV, a mesajelor social media și a spoturilor de promovare TV, FM și online difuzate de DIGI 24, PRO-TV, Digi FM, Republica, Radio Guerrilla,Libertatea, RISE Project, Recorder, Superscrieri, Pagina de Media, Spotmedia, Newsweek și mulți alții.

La acestea s-au adaugat campanii OOH și digital, precum și foarte multe preluări social media din partea unor cunoscuți jurnaliști și formatori de opinie cu audiențe largi.

  • Mulțumiri și partenerilor instituționali US Embassy, British Council, Institut Francais, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România.

O mențiune specială și pentru Avanpost – editare video și Thinkdigital – strategie media și comunicare.

Vă dorim tuturor Sărbători fericite și un An Nou bun pentru jurnalism, adevăr și democrație!

UPGRADE 100 Community

Your U100 Community account is the same for U100 APP and U100 Virtual Festival

Go to LOGIN

is the founder of UPGRADE 100 and a digital media expert, investor and entrepreneur. Full bio: www.upgrade100.com/dStanca