PODCAST #57 TECH vs COVID-19. Cum luptă comunitatea digital-tech-it din România cu pandemia - UPGRADE 100 News
News

PODCAST #57 TECH vs COVID-19. Cum luptă comunitatea digital-tech-it din România cu pandemia

O editie speciala UPGRADE 100 Live prin care incercam sa aducem o doza de optimism, într-o perioadă tulbure. Comunitatea digital-tech-it din Romania s-a mobilizat și a lansat mai multe inițiative lăudabile.

 • Puteți asculta versiunea podcast și pe Apple | Spotify sau orice altă platformă -> via Anchor

Am trecut în revistă o (mică) parte din ele, în discuții cu principalii inițiatori:

Site-uri cu informații oficiale

Bogdan Ivanel, co-fondator si CEO la Code 4 Romania | Asculta aici

Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii. In aceasta perioada, echipa Code4 a inceput o colaborare cu Guvernul Romaniei si a dezvoltat până acum mai multe site-uri.

 • CeMăFac – sfaturi corecte despre COVID19
 • DateLaZi – informații corecte legate de evoluția pandemiei
 • RoHelp – pentru identificarea nevoilor de ajutor
 • DiasporaHub – pentru românii din diaspora

Cumpărăuri pentru vârstnici

Adela Rapeanu, Geeks for Democracy / Cumparaturi la usa ta | Asculta aici

Cumpărături la ușa ta este o inițiativă voluntară care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca mult mai mulți oameni să poată rămâne acasă, în siguranță. Ne găsiți la numărul de telefon 0727.030.303 între orele 8 și 21.

Platforma prin care spitalele cer ajutor

Dorin Boerescu, Ajutor Spitale | Asculta aici

Am creat această platformă pentru a aduce împreună oamenii din sistemul medical, care sunt acum în prima linie a luptei împotriva COVID-19 și antreprenorii din România care vor și pot să ofere un ajutor neprețuit în aceste momente. Misiunea noastra este să ajutăm spitalele, unitățile sanitare și medicii de familie din România în lupta contra coronavirusului (COVID-19).

Fabricare rapidă de viziere de protecție

Vlad Macelaru, Viziere.ro | Asculta aici

Datorită ritmului alert, stocurile vizierelor din comerț au fost epuizate. Până în acest moment am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune, iar cifrele cresc gradual pe măsură ce tu citești acest text.

Învățământ modern la distanță

Alex Holicov, Adservio | Asculta aici

Adservio, împreună cu Telekom, oferă gratuit școlilor nedigitalizate acces la platforma Adservio și internet 4G, până pe 31 august 2020.  Din momentul deschiderii accesului s-au primit peste 2.000 de cereri. „Am optimizat procesul de implementare, am angrenat zeci de oameni și am organizat echipe pentru ca procesul să se realizeze cât mai rapid posibil”, spun fondatorii.

App de tracking a persoanelor afectate

Cristi Haldan, Track my circle | Asculta aici

În contextul pandemiei COVID-19, un grup de 8 prieteni auto-izolați voluntar din București a lansat TrackMyCircle.com în mai puțin de 24 de ore, o aplicație de tip jurnal online care permite oricui să înregistreze și să urmărească toate interacțiunile cu alte persoane (numele, numărul de telefon, contextul), precum și locurile pe care le-au vizitat (ruta, ora zilei).

TrackMyCircle.com este ca un jurnal online, în contextul COVID-19. Lista persoanelor cu care a interacționat poate fi, de asemenea, descărcată foarte ușor, dacă sunt solicitate de autorități.

Alte proiecte nominalizate:

 • Modex oferă consultanță și implementare gratuită a platformei sale blockchain în această perioadă în care toată lumea este lovită de efectele coronavirusului Covid-19.
 • Netopia – Netopia implementează gratuit plata online pentru companiile mici
 • Pago, aplicația românească pentru plăți, a devenit integral gratuită începând cu 12 martie 2020, pentru toți utilizatorii săi, cu scopul de ajuta la limitarea extinderii COVID-19.
 • Bucharest Robots si Asociația Suport pun la dispoziția Institutului Național de Boli Infecțioase “Profesor Doctor Matei Balș” un robot autonom de dezinfecție cu lumină UVC pentru dezinfectarea spațiilor largi și aglomerate care sunt foarte dificil de dezinfectat cu metode tradiționale.
 • Stamonline.ro – un agregator de informatii pentru cei ce stau acasa si vor sa gaseasca cate ceva de facut, cursuri online, stiri, muzica, muzee
 • ZitecÎn contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, Zitec anunță că va oferi acces gratuit la două module ale aplicației de registratură și managementul documentelor Regista.
 • RecoMedica asigură triaj și evaluare medicală online gratuită, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19 în România
 • Ialoc.ro – Noi deschidem Card Cadou către toate companiile mici și mijlocii la care ții. Tu poți să îți cumperi în avans lucrurile și experiențele de care să te bucuri mai târziu. Împreună, le ținem pe linia de plutire.
 • Medic Chat – MedicChat lanseaza o campanie prin care permita persoanelor de peste 50 de ani sa intrebe doctori din aplicatie GRATUIT, folosind codul IZOLARE50. Intentia este de a ajuta persoanele din categoria de varsta mai vulnerabila sa stea in casa.
 • SanoPass – avem peste 600 de clinici partenere, iar marea majoritate sunt deschise si primesc pacienti pentru consultatii, investigatii si analize de laborator. De asemenea am lansat un serviciu de Consiliere Medicala Telefonica 24/7, serviciu care acopera toate specialitatile medicale. Avem chiar si farmacisti, psihologi si antrenori de fitness la care beneficiarii nostri pot avea acces printr-un singur click.

Lista rămâne deschisă și altor proiecte –> le vom adăuga ulterior. Așteptăm mesajele voastre ca și comentarii la această postare Facebook.

Versiunea podcast a emisiunii UPGRADE 100 Live este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania și BT Talks.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla