O ZI DIN ROMÂNIA ANULUI 1994 S-A TRANSFORMAT ÎN JOC VIDEO - UPGRADE 100 News
News

O ZI DIN ROMÂNIA ANULUI 1994 S-A TRANSFORMAT ÎN JOC VIDEO

Versiunea internațională în limba engleză a jocului indie Life Before Internet este disponibilă online gratuit.

O echipă de artiști, programatori, scriitori și muzicieni au creat un joc video indie în care ajungi să trăiești o zi din viața unei adolescente de 17 ani, în România anului 1994. Compus ca o colecție de amintiri personale sau culese, arhive private, limbaje artistice din acea perioadă, Life Before Internet recuperează o lume dispărută care merită recuperată chiar și pentru o oră cât durează gameplay-ul. Jocul video disponibil aici propune o aventură interactivă nostalgică sau surprinzătoare într-un univers în care timpul trece lent, plictiseala nu are antidot, distanțele sunt dificil de anulat, știrile despre lume sunt aproape inexistente și, cu toate astea, viitorul pare foarte optimist.

Irina, protagonista jocului, este o adolescentă de 17 ani dintr-un oraș mic, industrial, pe care nu-l mai suportă. Într-o zi de noiembrie din 1994, mama ei o trimite cu un plocon la spital, însă ea decide să facă un act de curaj. Desenează, colează și fotografiază fiecare clipă a aventurii sale, toate lucrările ei ajungând să fie adunate în jocurile care creează, astfel, Life Before Internet.

Șase artiști au recompus vizual aventura Irinei, folosind nu doar imaginația, dar și imagini reale de arhivă din anii ’90 sau reconstituiri de spații, precum și unele capturi contemporane cu locuri și obiecte care s-au păstrat neschimbate. Irisz Kovacs, Adrian Cârciova, Sabina Țupan, Alexandru Maxim, Lucian Lupu, Diana Stanciulescu au recreat limbajul vizual al anilor acelora, pornind de la referințe din benzi desenate, fotografie DIY, desene animate, videoclipuri. Întreaga poveste a Irinei a fost construită de către Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția și Smaranda Nicolau, scenaristă de teatru și film. Declanșatorul proiectul este muzicianul Sillyconductor care a realizat și întreaga coloană sonoră a jocului. Life Before Internet este produs și curatoriat de către Ioana Păun iar codingul este realizat de Cătălin Boitor (Hive Soft).

„1994 este unul dintre ultimii ani fără internet în România. Am ales un an la buza dintre epoci. Epilogul proiectului este, de fapt, cheia de lectură, fiindcă am ieșit din schemele acelor ani și am compus folosindu-ne de AI. De fapt întreg proiectul este un paradox, este despre viața fără internet, dar a fost realizat într-o mare proporție online.” explică Ioana Păun.

Jocul este disponibil la adresa www.lifebeforeinternet.ro/play și este gratuit. Life Before Internet a fost lansat într-o prezentare online la care au participat, alături de echipă, sociologul Barbu Mateescu și Raluca Feher, om de comunicare.

Life Before Internet este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces Online și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla