JURNALISM și TEHNOLOGIE. Care e viitorul jurnalismului într-o lume dominată democratizarea accesului la informație? - UPGRADE 100 News
Latest Updates

JURNALISM și TEHNOLOGIE. Care e viitorul jurnalismului într-o lume dominată democratizarea accesului la informație?

Noul episod din seria EIDOS Talks analizează ceva mai puțin problemele și încearcă să găsească mai multe soluții venite din partea unor experți din afara industriei media.

Avansul tehnologic și inovația vor avea mereu câștig de cauză în societate, deși societatea pare că nu e niciodată pregătită să mai facă un salt, să mai învețe ceva nou, să-și părăsească starea de bine și lentoare ca să evolueze.

Însă soluțiile pe care giganții tech ni le propun devin de cele mai multe ori parte integrată a vieții noastre, sociale sau profesionale, și de aici până la a nu ne mai vedea funcționând fără ele e doar un pas.

Ultimii 16 ani ne-au schimbat modul de funcționare, de a face business și de a ne informa. Interconectarea adusă de web 2.0 a alterat totul până la nivel individul și astfel ne-a schimbat radical viața.

Mediile alternative de informare care au apărut în tot acest timp păreau inofensive prin oferta lor: promiteau conectare cu familia și prietenii, entertainment și răzleț ne mai spuneau ce se mai întâmplă prin lume, nu doar în viața apropiaților.

Problema a apărut când aceste tool-uri inofensive au dezvoltat ecosisteme și modele noi de business și devenit giganți tech, jucători imenși în piața media.

Astfel că aceste “alte canale de comunicare” pe care le folosea inclusiv presa pentru a-și disemina conținutul, s-au transformat în concurenți redutabili ai mediilor clasice de informare precum presa scrisă, radio sau tv.

Superficialitatea a preluat „puterea”

Superficialitatea și-a făcut imediat loc pe terenul fertil al recompensării cantității și mai puțin a calității, datele userilor au început să fie colectate, segmentate și folosite ca-n scenariile filmelor SF de la finalul anilor ’80, campaniile eectorale s-au transformat în mari experimente de manipulare în masă, jurnalismul a intrat în concurență pentru credibilitate cu minciuna deghizată în adevăr și, în final, democrația a început să scârțâie.

Drept urmare, elementele cheie ale impasului prezent sunt formate din jurnalism și adevăr, pentru că atunci când presa e-n pericol, toate libertățile de care o societate deschisă se bucură sunt, de asemenea, în pericol.

Din punct de vedere tehnic, lucrurile par a se complica din ce în ce mai mult, însă e posibil ca soluțiile salvatoare să vină tot din inovația tech, în special din segmentul blockchain și web 3.0.

Noi actori globali pun accent din ce în ce mai mare pe calitate caută noi modalități de-a produce, consuma și recompensa conținut multimedia, dar realitatea ne arată că o rezolvare în viitorul apropiat e puțin probabilă.

Big tech încearcă să dreagă lucrurile și pornește inițiative precum „Google News Initiativeori Facebook for Journalism”, însă prea puțin eficiente cât timp prin ele se fac investiții minime și cu iz de campanii de PR.

Problema prezentului nu este doar a țărilor emergente, aflate în curs de dezvoltare și care au fost invariabil cele mai văduvite de avansul tehnologic și financiar al boului pol de putere tech, ci și al țărilor dezvoltate, cu democrații solide – SUA nu face deloc notă discordantă din acest scenariu.

Mai are presa vreo șansă de izbândă în acest climat? E despre a se adapta sau despre a se reinventa? Poate găsi noi modele de business și noi canale de venit pe măsură ce internetul intră în următoarea fază de dezvoltare odată cu atenția crescută asupra tehnologiei blockchain?

Web 3.0 vine cu perspective noi asupra lumi în care trăim, dar întrebarea care va rămâne pentru o democrație funcțională, pentru adevăr, este dacă jurnalismul se poate adapta, dacă-și poate consolida poziția în societate, dacă se poate finanța singură și dacă-și poate păstra principalele două rolului: de infomare și educare.

Cine sunt invitații și ce întrebări am adresat?

Am încercat să aflăm răspunsuri la aceste întrebări de la:

  • Arina Ureche, director general BRAT – Biroul Român de Audit Transmedia. Arina aduce cu sine o vastă experianță în media și în statistică. Alături de ea am încercat să înțelegem mai bine contextul în care s-a aflat, se află și, eventual, se va afla media din România.
  • Sebastian Cochinescu, fost om de media, mai exact publishing, care a inovat în acest domeniu ori de câte ori a avut ocazia. Sebastian este în prezent antreprenor în serie. Este fondator TailPath, start-up care folosește tehnologia blockchain pentru a face tracking pentru bunuri. Soluția lui a fost folosită inclusiv de NATO.
  • Vladimir Oane, antreprenor care a făcut deja câteva exit-uri notabile în tech și al căruia nou start-up, Deepstash, a fost deja catalogat drept start-up-ul anului 2020 de către ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România. Vladimir are experiență cu segmentul social media al media, cu împachetarea și livrarea conținutului multimedia.
  • Beniamin Mincu, fondator al Elrond Network, start-up românesc la care toată lumea se uită cu atenție și care a fost deja evaluat la începutul acestui an la 3 miliarde de dolari. Tehnologia folosită, la fel ca la TailPath: blockchain. Astfel că de la Beniamin și Sebastian am încercat să înțelegem cum ar putea fi folosite noile tehnologii astfel încât presa să-și găsească noi piloni pe care să-și calibreze modelele de business și care să genereze, totodată, bani.

Iată câteva fragmente relevante din episodul 4 al EIDOS Talks

Arina Ureche, director general BRAT:

  • Noi nu măsurăm interes, măsurăm consum. Indiferent ce a dus la consumul respectiv, interes sau conjunctură.
  • Nu cred că suntem pregătiți să măsurăm interesul și conținutul de calitate într-un mod automat, cel puțin nu în România. Cu siguranță aici tehnologia poate ajuta.

  • Educația tinerilor va face diferența. Segmentul de 14-20 de ani știe deja să se protejeze deja (nr de conținutul prost).

Sebastian Cochinescu, Tailpath:

  • Nu mai avem timp să ne preocupăm de sursa de adevăr.
  • Nu este vina tehnologiei, este vina noastră că nu ne luăm timp să vedem cu stau lucrurile, de fapt.
  • Să educăm noua generație să aibă ochii deschiși către adevăr. Ăsta ar trebuie să fie primul pas.
  • În web 3.0 bigh tech, în partea de presă cel puțin, își vor pierde din putere. Puterea va reveni către oameni, către indivizi.

Vladimir Oane, Deepstash:

    • Noua generație se cam educă singură.
    • Adevărul este un proces, în mare parte individual, de cunoaștere inclusiv la nivel spiritual pe care cu toții îl avem.
    • Oamenii care s-au născut cu telefonul în mână, văd lumea total diferit. Ce putem face noi ca oameni de media, de conținut, e să îmbrățișăm schimbarea.

  • Articolul care apărea acum 20 de ani în presa scrisă nu are cum să meargă pentru generația care acum se uită la telefon. Tehnologic e posibil să-l portăm, dar nu o să meargă pentru că mentalitatea omului care ar trebui să consume acest conținut s-a schimbat fundamental.
  • Facebook nu cred că o să reziste cu aceași mentalitate mult timp, dar ăsta e un lucru bun: Creative distruction.

Beniamin Mincu, Elrond Network:

    • La 20-30 de ani de la invenția internetului, oamenii nu apreciază implicațiile cu care a venit.
    • Internetul este un fel de sistem nervos pentru umanitate pe care acum l-am dezvoltat și cu care acum învățăm să funcționăm.
    • Prin blockchain internetul devine mult evoluat.
    • Pe măsură ce toolurile digitale devin tot mai potente, vom putea edita realitatea atât de convingător încât să nu mai putem diferenția realitatea de ficțiune. În acel moment vom avea nevoie de ancore, care vor fi posibile prin tehnologie blockchain.

    • Blockchain aduce un sigiliu de autenticitate care se poate atașa oricărui bit de informație.
    • Ce se schimă în discursul nostru despre tehnologia față de acum 10 ani este scala la care au ajuns aceste companii de tehnologie au ajuns. Provocarea nu este doar pentru noi, ci si pentru ele pentru că tot ce au se schimbă structural.
    • Astăzi nu mai ai nevoie de milioane de useri care să consume ceva. Tot ce trebuie să faci este să găsești 1000 de fani care să plătească pentru ce creezi tu.
    • Comunitatea pare a fi ce mai de valoare resursă.

Iată episodul, integral:

EIDOS Talks este o serie realizată cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din Romвnia – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social оn Romвnia, оn contextul exploziei și evoluției unor fenomene cu impact negativ precum dezinformarea, fake news și manipularea prin platforme tehnice și metode tot mai complexe.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA оn Romвnia, UNICEF în România, British Council Romвnia, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla