În culisele blocajelor care țin România digitală în loc: fostul și poate viitorul ministru MCID, Ciprian Teleman, invitat la UPGRADE 100 Live - UPGRADE 100 News
Latest Updates

În culisele blocajelor care țin România digitală în loc: fostul și poate viitorul ministru MCID, Ciprian Teleman, invitat la UPGRADE 100 Live

Acum 9 luni, Ciprian Teleman devenea noul ministru la Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acum 8 luni, venea la UPGRADE 100 Special: 15 experți și oameni cunoscuți din tech și din comunitatea noastră îi puneau multe întrebări pertinente. Și pline de speranță.

Abia în 1 Aprilie – nu, nu e o glumă – noul minister primea, în sfârșit, undă verde printr-un HG și intra în legalitate, putând funcționa 100%. 6 luni mai târziu, mandatul lui Teleman s-a oprit, brusc, o dată cu retragerea miniștrilor USR-PLUS din Guvern.

O retragere, posibil, doar temporară…, spune Teleman. Vom afla cum va fi: când publicăm acest episod criza politică e încă în toi, iar mult-visata digitalizare a României bate, din nou, pasul pe loc.

Criză politică și digitalizare

La plecarea din ministerul nou format, fostul și poate viitor ministru Teleman a publicat raportul său de activitate, document analizat parțial în emisiune (poate fi descărcat de aici).

Dar raportul nu răspunde la întrebările pe care avem, așa că discuția a vizat mai ales culisele și care sunt blocajele procesului de digitalizare a statului.

Ce s-a întâmplat cu digitalizarea din România în aceste luni și ce se va întâmpla de aici încolo? Care sunt proiectele pe care Teleman și echipa sa au reușit să le ducă la bun sfârșit și care au rămas pe masă pentru succesor?

În condițiile în care politicul e prezent în tot și-n toate, inclusiv în digitalizare, ce șanse avem să vedem digitalizate instituțiile și fluxurile de comunicare dinspre Guvern spre cetățean?

Este celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență singura noastră șansă pentru a păși spre normalitate și dacă dăm greș, cine plătește facturile? Are ceva să-și reproșeze?

Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care Dragoș Stanca i le-a adresat fostului ministrul responsabil cu digitalizare, Ciprian Teleman, la Radio Guerrilla.

Dacă nu aveți timp, ideile principale și fragmente cheie sunt mai jos (scroll down). Dar recomandăm dialogul integral, care poate fi urmărit în format video, aici:

Varianta podcast poate fi ascultată pe toate platformele audio. Versiunea Spotify, aici:

Iată momente, idei și observațiile importante din timpul discuției:

(Prin click pe time-code puteți vedea direct fragmentul dorit).

04:43 Pilonul digitalizării din PNRR, în forma actuală, nu corespunde cu viziunea mea. Avem un PNRR care are și o componentă politică.

05:36 Pentru a avea o conectivitate bună ar fi fost nevoie de 1.1 miliarde.

06:29 Acolo unde am vrut mai mult în PNRR pentru conectivitate și cercetare, bugetele s-au redus dramatic.

08:16 Când pică un Guvern, toate procesele trebuie reluate de la capăt.

09:35 Legea 5G permite ANCOM să organizeze licitația pentru acordarea spectrului 5G. Astfel operatorii de telefonie mobilă pot să-și facă planurile de business în ceea ce privește extinderea rețelei 5G în România.

10:12 Codul Comunicațiilor descrie felul în care operatorii din acest segment își pot desfășura activitatea.

10:32 Legea 5G și Codul comunicațiilor sunt absolut necesare, cerute de Comisia Europeană; cu Codul Comunicațiilor suntem deja cu un picior în infringement.

14:40 Așteptările de la un minister să livreze digitalizarea unei administrații praf din punctul ăsta de vedere, în 8 luni, sunt nerealiste.

15:56 2 mld. euro pentru digitalizare României, prin PNRR.

17:23 România are 800 de localități unde viteza la internet este sub 100mb/s.

20:25 Subiectul digitalizării trebuie depolitizat. E nevoie de suficientă putere încât să poată fi aliniate instituțiile.

21:50 Totul legat de digitalizare depinde de cum se vor desfășura cele două congrese, ale PNL și USR PLUS.

22:09 “Suntem cu o lună în urmă față de calendar. Trebuia să avem gata caietul de sarcini pentru selecția consultantului internațional pentru arhitectura cloud-ului guvernamental. Suntem în criză politică, nu știu cum recuperăm”.

22:50 Autoritatea pentru Digitalizarea României a cheltuit doar 5% din bugetul alocat.

23:23 Unul dintre lucrurile de care sunt nemulțumit: relația proastă dintre ADR și MCID.

23:55 Îmi asum eșecul de a nu putea să construiesc o relație cu domnul Oprea, ADR.

24:59 “Nu se întâmplă nimic acum la MCID”.

27:14 “Nu am simțit nevoia de ajutor din partea președintelui până înainte de a pleca din minister. Perioada de implementare pe digitalizare va avea nevoie de un mediator”.

29:35 Cine ar putea fi un administrator onest al cloudului guvernamental?

31:37 “Parteneriatul public privat, singura cale să ne digitalizăm sănătos”.

34:05 Cu aceeași gândire, cu aceleași comportamente nu putem obține altceva.

38:45 Am găsit în administrația publică profesioniști foarte buni. 80% dintre oamenii din MCID trec standardul. Știu foarte bine ce au de făcut. Partea cu semnul de întrebare este cu “a vrea”.

40:57 “Dacă umblăm la mecanisme și le depolitizăm, le depersonalizăm, instituțiile încep să funcționeze”

42:45 Toate instituțiile ar trebui să funcționeze cu oameni puși în funcții prin concurs.

47:35 Target: 8.5 mil. de carduri de identitate digitale până la final de PNRR.

49:40 Dacă lucrurile prevăzute în PNRR nu se întâmplă, România pierde banii și investițiile se vor muta pe bugetul public.

53:08 Noi suntem foarte în urmă cu digitalizarea.

Despre Digitalizarea României, în alte episoade UPGRADE 100

Puteți explora culisele digitalizării – sau mai degrabă ale greutăților digitalizării României – în seria dedicată acestui subiect. Iată două exemple:

  • Cel mai recent interviu cu noul președinte interimar al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea – în dialog cu expertul Radu Puchiu:

Și cele două dialoguri cu fostul șef ADR, Sabin Sărmaș – înainte să renunțe la mandatul de la ADR preluat interimar apoi de Oprea:

UPDATE. Pandemia digitalizează România? Cum evoluează statul în relația online cu cetățenii. Sabin Sărmaș, președinte ADR, revine la UPGRADE 100

Nu uitați că toate episoadele noi apar săptămânal pe UPGRADE 100.live

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla