Industria tech între criză și bulă speculativă. Când ieșim din criza semiconductorilor - UPGRADE 100 News
News

Industria tech între criză și bulă speculativă. Când ieșim din criza semiconductorilor

Dacă în ultimul an ți-ai comandat un obiect care are cel puțin un procesor și o placă de bază, sigur ai dat mai mulți bani și sigur ai așteptat mai mult ca de obicei ca să-ți fie livrat. Și asta nu s-a întâmplat din cauza inflației sau a piedicilor din transporturi.

169 de industrii afectate, automotive nu se simte deloc bine

Prima pe listă cauzelor principale e pandemia, a doua este criza semiconductorilor care a lovit majoritatea industriilor cum nimeni nu s-a așteptat. 169 la număr, dintre care în top trei cele mai afectate se regăsește industria auto.

În cea mai nouă ediție de Upgrade 100 Live moderată de Marian Hurducaș la Radio Guerrilla s-au analizat motivele din cauza cărora viața noastră devine zilnic mai scumpă și complicată.

Invitați: Marian Andrei, realizator I Like It la ProTV, și Dan Cadar, producător și host Zona IT la Youtube, Mihai Tănase, Head of Digital SEE Group Dacia Renault și Raul Junker, CEO Allengra, business românesc cu sediul în Oradea care activează în industria designului și producției de procesoare. Cei doi analiști care cunosc foarte bine segmentul tech și ceilalți invitați, specialiștii fiecare în industriile în care activează, au adus și mai multă înțelegere asupra subiectului care începe să prindă tracțiune în discursul media românești și, totodată, au oferit informații in premieră în timpul ediției. Mihai Tănase a vorbit despre “war rooms” în departamentele care se ocupă de achiziții, Raul Junker despre bulele speculative din jurul procesoarelor.

Întreaga dezbatere, în variantă video, aici: 

Semiconductorii, importanță strategică. Europa: 2% din felie

Povestea procesoarele a fost principalul subiect dezbatătut în această ediție de Upgrade 100 Live pentru că are importanță pe mai multe planuri: strategic din punct de vedere politic și de business, economic și chiar militar. De ce? Pentru că în afară de râuri, ramuri, cam toate au procesoare. 

Iată câteva cifre ca să înțelegem contextul.

Din totalul segmentului de procesoare, 53% din piață se află în buzunarul TSMC, producătorul nostru taiwanez cel de toate zilele care a tăcut, dar a și făcut.

Europa, deși are ownership și totodată monopol pe aparatura de producție a semiconductorilor, are o feliuță prin care vezi și dacă ești miop: de doar 2%. În ultimul an s-au promis și totodată alocat sume enorme de bani în direcția asta, dar ca să pui o fabrică pe picioare care să fie și funcțională îți trebuie niște ani buni, timp pe care nu-l prea ai la dispoziție în contextul dat. 

România intră în joc, dar timid

Unde se află România în pie chartul ăsta? Nu suntem chiar atât de rău, suntem puțin mai sus de zero, ceea ce e mai bine decât… nimic. Allengra, reprezentată în emisune de Raul Junker, este în acest moment singura companie din România care lucrează un program de introducere și educare a copiilor în industria semiconductorilor. Acest program este în faza de pilot și integrează câteva școli din județul Bihor.

Varianta audio poate fi ascultată pe toate platformele de podcasting. Varianta Spotify poate fi auzită inlcusiv aici: 

Punctele principale ale dezbaterii:

  1. Cum arată în acest moment piața IT? Conform cifrelor pe anul precedent, 2020, industria IT&C a avut o cifră de afaceri de 70,3 miliarde de lei și s-a situat în top 5 sectoare economice. Va mai crește în contextul crizei semiconductorilor, luat individual, fără celelalte cauze care generează probleme? 
  2. Cum de am ajuns să nu avem destule procesoare? 
  3. Care sunt celelalte cauze care ne complică și ne vor complica, în egală măsură viața în următoarea perioadă?
  4. Cele mai afectate industrii?
  5. Cât de mult ne va durea lipsa procesoarelor? Majoritatea producătorilor de echipamente IT au cam căzut de acord că pe undeva prin 2023 am putea vedea o îmbunătățire. E realist să credem asta? 
  6. Lipsa cipurilor pune avansul tehnologic în pauza?
  7. Lipsa cipurilor poate fi o ocazie pentru ca inovația să apară și de la micii jucatori, nu doar de la giganți? 
  8. Putem ajunge din cauza acestui subiect la situații neplăcute din punct de vedere politic sau miliar? 

Când ieșim din criza semiconductorilor?

Probabil la finalul anului 2023.

Varianta audio podcast a acestei ediții de Upgrade 100 este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania.

Următoarea ediție de Upgrade 100 Live se întâmplă luni, 18 octombrie 2021, de la 19:00, la Radio Guerrilla.

Care este viitorul industriei auto?

Dacă vrei să fii la curent cu viitorul industriei auto, îți recomandăm una dintre edițiile precendete ale Upgrade 100 Live, în variantă audio podcast.

Invitați: Mihai Tănase, Head of Digital SEE Group Dacia Renault și Dan Babu, fondator mașinapotrivită.ro: