E-Commerce Report și Black Friday. Mai cresc volumele în 2021? - UPGRADE 100 News
Latest Updates

E-Commerce Report și Black Friday. Mai cresc volumele în 2021?

În pandemia în care încă navigăm unii au pierdut, alții au câștigat, c-așa-i în business, iar shoppingul online de departe în categoria celor care ies pe plus de aici. Singurele detalii care ar putea încurca comercianții din digital sunt o fie criză majoră în producție, fie una în transport.

Ce facem de Black Friday în acest context? Și cum arată peisajul e-commerce românesc după aproape 2 ani de pandemie? 

Au răspuns la aceste întrebările adresate de Marian Hurducaș și Dragoș Stanca:

 • Florinel Chiș cunoaște foarte bine Magento, a lucrat de-a lungul carierei cu companii din Fortune 500 și startups din UK, Olanda, Suedia și late părți ale lumii, dar în spceial în segmentul e-coomerce. De peste 5 ani este director executive al ARMO – Asociația Română a Magazinelor Online. 
 • Mircea Stan este din 2018 co-fondator și CEO Postis, start-up românesc ce integrează cu succes soluții de e-commerce și shipping, a ajuns aici după o carieră serioasă în Telecom de unde a plecat după 17 ani. Este absolvent de London Business School.

Consum de internet și e-commerce în România. 54% dintre români cu acees la internet cumpără online

 • 87% din populația România va avea acces la Internet până la finalul anului. Cifra din 2019 a crescut cu 5.55% în primul an de pandemie, 2020, la finalul căruia aveau acces la internet 85%. Pentru 2021 creșterea estimată este de 2,5%
 • E-commerce reprezintă aproximativ 2% din Produsul Intern Brut al României, conform datelor avansate de Florinel Chiș, director executiv ARMO.
 • E-commerce reprezintă aproximativ 12% în segmentul retail. În UK e la 23%. Media țărilor din vestul Europei e de 20%.
 • 45% dintre românii cu acces la internet în 2020 au făcut achiziții online, cifra ar ajunge până la 54% până la finalul acestui an. Prin comparație, 81% dintre olandezii cu acces la internet fac achiziții online, iar în țările nordice avem undeva la 91%!
 • Creșteri spectaculoase la nivel european în pandemie: 5% Fashion Sport Import Market, 7.2% Sportswear, conform unui studiu Postis. Încă un studiu interesant de la Postis aici.
 • Datele la nivel european în “European E-Commerce Report 2021” (pg 87-88 România) aici
Sursa: European E-Commerce Report 2021. Erată: Produsul Intern Brut al României e indexat incorect în acest studiu, valoarea pe 2020 a fost de 248.7 billion USD
 • De BF 2020, cel mai mare retailer din România, eMag, a avut creștere cu 17% față de 2019. A avut 12,4 milioane de vizite pe site într-o singură zi la ediția Black Friday 2020, cu 1,6 milioane peste nivelul de anul trecut.

Varianta audio podcast a acestei ediții de Upgrade 100 Live poate fi ascultă pe toate platformele de podcasting sau direct aici:

Subiectele abordate în cea mai nouă ediție de Upgrade 100 Live, la Radio Guerrilla:

 1. Ce înseamnă piață de e-commerce în România, în context European. 
 1. Care e cifra medie de afaceri unui business e-commerce românesc?
 1. Care este profilul ownerului unui astfel de business?
 2. Cum arată piața e-commerce/ de curierat acum, prin comparație cu 2019 și 2020?
 1. Ce segmente au crescut în pandemie?
 2. Care e relația dintre e-commerce și shipping? E relație de dependență sau simbioză? Și dacă e de dependență, cine depinde e cine?
 3. Câți ani de creștere s-au “ars” de când a început pandemia în ceea ce privește creșterile din industrie?
 4. Care sunt cauzele creșterilor? Aceste cauze au fost valabile pentru anul trecut sau se regăsesc și acum în comportamentul consumatorilor?
 5. 2020 a fost pe creștere în ambele industrii, e-commerce și curierat, nu e un secret. Dar proiecțiile pe 2021 s-au făcut pe baza cifrelor din 2020. Cat de realist e să credem că targetele se vor atinge până la finalul anului?
 6. Ce ar putea frâna creșterea celor două industrii? Ne mai temem de pandemie pentru aceste industrii? Sau ce-a fost mai greu a trecut?
 7. Black Friday are loc anul acesta în 12 noiembrie. La ce să ne așteptăm?
 8. Unii retaileri au început să renunțe la practica prețului tăiat pentru a marca o reducere și au înlocuit-o cu ceva ce încă este nou pentru consumatori: PRP sau Preț Recomandat de Producător. Va afecta asta în vreun fel Black Friday?
 9. Cum am ajuns să avem Black Friday pentru fiecare sezon? Nu devalorizează asta ideea inițială și nu se va vedea la un moment dat și-n volumele de vânzări ale datei oficiale de Black Friday?

Cum ne așteptăm să se închidă anul 2021 pentru comercianții din digital și ce așteptări există pentru Black Friday 2021? Toate răspunsurile în adaptarea pentru podcast audio și video a acestei ediții de Upgrade 100.

Adaptarea video podcast poate fi urmărită pe canalul de YouTube al Upgrade 100 sau direct aici:

 

Varianta audio podcast este susținută de Banca Transilvania.

Upgrade 100 Live se întâmplă în fiecare luni la Radio Guerrilla, de la 19:00.