JURNALISMUL, între ADEVĂR și CLICKBAIT. Dezbatere cu Dragoș Pătraru, Starea Nației - UPGRADE 100 News
News

JURNALISMUL, între ADEVĂR și CLICKBAIT. Dezbatere cu Dragoș Pătraru, Starea Nației

Faptul că jurnalismul nu este în cea mai bună formă nu e un secret, ba dimpotrivă, e o realitate pe care o ignorăm cu succes de foarte mulți ani. Dar cum a ajuns a patra putere în Stat să-și piardă treptat din forță și din capitalul de încredere?

Adevăr, clickbait, fakenews, fakevertising, methics

România nu e un caz izolat, presa se pierde inclusiv pe sine, din ce în ce mai vizibil, peste tot în lume. Criza economică din 2008, apariția social media, democratizarea informației în web 2.0 și consolidarea Big Tech au contribuții majore la starea de fapt pe care o parcurgem acum, în care chiar democrația are de suferit. Modelul de business al presei bazat pe publicitate a facilitat demonetizarea calității în detrimentul cantității și astfel cifrele mari din rapoartele din excel au devenit mult mai atractive, mai importante și mai ieftine. Și cum un lucru duce la altul, fakenews a devenit o afacere în toată regula, fakevertisingul (fake advertising) la fel. Consumatorii, la rândul lor, au ajuns să dea la o parte ce ar trebui să conteze, să creadă în povești inventat pentru trafic, să nu creadă în știință și să interepteze adevărul după propriile preconcepții.

E cazul, deci, să discutăm mai aplicat și mai intens pe acest subiect care ne privește pe ficare dintre noi. Astfel că cea mai nouă ediție de Upgrade 100 Live a fost cadrul în care s-a lansat episodul 6, ultimul din prima serie EIDOS Talks, dar și cel mai complex.

Bani pentru jurnalism. Cum ajung investițiile în publicitate să finanțeze fake news, via clickbait și conținut “viral”? Cine și de ce ar trebui să susțină informarea corectă?

Episodul complet aici:

Ajustăm metricele de măsurare a audienței și introducem elemente bazate pe princiipi etice (methics)? Schimbăm modelul de business al mediei? Educăm mai mult? Reglementăm mai drastic?

Premiera: Upgrade 100 Live la Starea Nației. Starea Nației live la Upgrade 100

Pe marginea subiectului și a întrebărilor au discutat și răspuns Marian Hurducaș și Dragoș Stanca, totodată moderator și co-producător al primul sezon Eidos, alături de Dragoș Pătraru, Starea Nației.

Ediția aceasta de Upgrade 100 a fost o premieră. A fost transmisă în direct pentru abonații de pe canalul de YouTube Starea Nației, iar Starea Nației transmisă în direct, prin Upgrade 100, la Radio Guerrilla.

Varianta podcast audio, susținută de Banca Transilvania, poate fi ascultată pe canalele de podcasting sau direct aici:

Upgrade 100 Live se întâmplă în fiecare luni, de la 19:00, la Radio Guerrilla.

Aici te poți abona la Newletter Update 1.1 al Upgrade 100. Intră în inbox în ficare zi de 1 a fiecărei luni și face un sumar a celor mai importante știri din luna care tocmai s-a încheiat.