Inflație și dobânzi record | 5 recomandări pentru antreprenori. Invitați: Iancu Guda, analist economic și Ștefan Toderiță, Edenred - UPGRADE 100 News
Latest Updates

Inflație și dobânzi record | 5 recomandări pentru antreprenori. Invitați: Iancu Guda, analist economic și Ștefan Toderiță, Edenred

Ce au de făcut antreprenorii români într-un context de volatilitate și incertitudine generale? În jurul acestei întrebări a gravitat cea mai recentă ediție a podcastului Upgrade100,  moderat de Marian Hurducaș, ai cărui invitați au fost analistul economic Iancu Guda și Ștefan Toderiță, Strategy and Development Director la Edenred România.

La o primă vedere, scenariile pe care am fi tentați să le creionăm pornind de la datele macroeconomice disponibile astăzi riscă să frizeze apocalipticul. Inflația e în Europa și Statele Unite la cote nemaiatinse de o jumătate de secol, iar 80% dintre băncile centrale din toată lumea au crescut dobânzile de politică monetară pentru a scumpi banii, deci pentru a calma inflația. Consecința directă: frânarea economiei.

Aterizare plăcută!

Cu toate acestea, perspectiva nu e așa de sumbră, cel puțin în ceea ce ne privește, lasă de înțeles Iancu Guda, unul dintre invitații podcastului Upgrade100. „Nu cred că o să vedem în România o aterizare dură, pentru că avem oportunitatea investițiilor din PNNR”, spune specialistul care este și șeful agenției de rating Coface România, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24, precum și autorul a trei cărți de educație financiară.

După matematica lui Guda, cele 80 de miliarde de euro alocate României pentru o perioadă de cinci ani, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, ar urma să genereze o creștere anuală a PIB de 3,5%. Da, știm, România nu a excelat niciodată în materie de atragere a fondurilor europene. Calculul analistului economic e valabil și în eventualitatea în care am absorbi doar 65% din bani – media din ultimul deceniu.

Luând-o invers, fără banii din PNRR lucrurile ar fi stat ușor diferit. Cheltuielile bugetare cresc mai repede decât veniturile (vă amintiți câtă monedă s-a bătut pe„gaura” de 20 de miliarde de lei din buget), iar primele sacrificate sunt investițiile. De altfel, procentul care reflectă ponderea investițiilor publice din PIB a tot scăzut în ultimii zece ani. Investițiile cu banii din PNRR vor salva situația pentru perioada următoare.

Paradoxul mall-urilor pline și o explicație

În plus, scenariile apocaliptice par să fie contrazise și de aglomerația din mall-urile bucureștene pline ochi weekend de weekend, după cum observă Marian Hurducaș, realizatorul podcastului. Deși inflația nu e acoperită integral de creșterile salariale (13-14% pe an), consumul rămâne într-un teritoriu pozitiv (4,5%).

O explicație există și pentru acest paradox. Tot Guda arată că rata șomajului a atins minime istorice, iar găsirea unui job e cea mai mică problemă în aproape orice domeniu. Iar „din această încredere vine inerția de consum”, spune el.  Cu o nuanță însă: 99% din veniturile gospodăriilor provin din salarii și doar 1% din randamentul investițiilor. Și cu o frază de reținut: „știm să muncim pentru bani dar nu știm  cum să facem ca banii să muncească pentru noi”.

 

Bun, deci ce este de făcut? Iată 5 recomandări pentru antreprenori

  • #1. Păstrați-vă angajații. Prima lecție pentru antreprenori e că trebuie să-și păstreze angajații buni, într-un context în care costul de înlocuire este foarte mare, subliniază Ștefan Toderiță, Director Strategy and Development la Edenred și antreprenor din 2020, cel de-al doilea invitat al podcastului. „Cum atrag și cum păstrez angajații? – aceasta e întrebarea.” Răspunsul e și mai greu de dat când știm că pentru fiecare 100 de lei plătiți unui angajat, antreprenorii plătesc încă 72 de lei la stat, sub formă de taxe.

Ștefan Toderiță sugerează că beneficiile extra salariale, denumite în limbajul de zi cu zi „tichete”, „carduri” sau „vouchere”, pot rezolva problema. Iar pentru un „cocktail” de beneficii în limita a 3.000 – 4.000 de lei pe an, taxele scad de zece ori pentru angajatori.

Desigur, economia internă a beneficiilor extra salariale e ceva mai complexă. Pentru unele dintre ele – cele care țin de activități sportive, abonamente medicale sau pensii private – taxarea este zero. Pentru altele – vouchere de vacanță sau carduri de masă și de cultură – angajatul plătește doar impozitul pe venit de 10%, iar angajatorul are taxe zero. Cine are mai multe curiozități în această direcție poate consulta surse precum Benefit by Edenred.

  • #2. Cash-ul cel sănătos. O a doua recomandare ar fi ca antreprenorii să fie foarte atenți nu doar la bugetul de venituri și cheltuieli, ci mai ales la cash flow. Iancu Guda, autorul cărții „De ce eșuează companiile” pe această temă, e de părere că într-o perioadă în care banii sunt scumpi, iar inflația atinge cote-record, preocuparea pentru fluxurile de numerar este vitală. Pentru o ilustrare și mai precisă a acestei realități, e bine de știut că, în cazul unei investiții de 10 milioane de euro (și ești forțat de concurență să investești), dobânda adunată pe cinci ani se ridică la 5 milioane de euro.
  • #3. Planificarea, un sport anevoios. În definitiv, poate cel mai bun sfat e ca antreprenorii să planifice cu sârguință, dar în același timp să se aștepte la orice, crede Ștefan Toderiță. Iar pentru planificare, un reflex destul de rar mai ales în universul IMM, există suficientă consultanță gratuită disponibilă online. Gratuite sunt până și unele servicii care substituie un ERP autentic, pe care le poate folosi o companie mică care încă nu-și permite achiziția unui soft atât de complex.
Spre exemplu, BIZTRO Club oferă consultanță gratuită și de calitate,
personalizată pe nevoile unui business, suplinind cunoștințele unei
resurse umane, pentru care unele businessuri nu au încă bugetele
necesare, iar trainingurile și workshopurile sunt costisitoare.

Și ar mai fi (cel puțin) două sfaturi pe care le poți descoperi dacă asculți sau vezi întregul podcast realizat de Marian Hurducaș, disponibil aici și în variantă audio.

Celor mai nerăbdători le arătăm calea cea scurtă:

  • #4. Inevitabila transformare digitală.
  • #5. Bani irosiți în contul curent.

Iar, dacă cele 5 idei de mai sus îți sunt insuficiente,  poți consulta platformele BIZTRO Club, Benefit by Edenred sau Banii în mișcare.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla