Imagini impresionante la World Press Photo. Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism din lume e din nou la București (mai), Cluj (iunie) și Timișoara (iulie) - UPGRADE 100 News
Latest Updates

Imagini impresionante la World Press Photo. Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism din lume e din nou la București (mai), Cluj (iunie) și Timișoara (iulie)

Cea de-a 64 ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, pentru a 10-a oară în România, în București, Timișoara și ClujNapoca, în perioada mai – iulie 2021.

În București, expoziția se poate vizita la Muzeul Național de Artă al României, de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00.

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită și de un amplu proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând  a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii.

Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100, cu sprijinul partenerilor strategici de comunicare din acest an, televiziunea DIGI 24 și Digi24.ro

Evenimentul din București face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini. 159 lucrări premiate sunt prezente în expoziție, durata optimă de vizitare fiind de 1,5 – 2 ore – pentru a putea parcurge poveștile captivante ale fiecărei imagini. Iată câteva exemple de imagini din expoziție, aici.

FOTO: Câștigătorul concursului World Press Photo 2021 este fotojurnalistul Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani) îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia – Povestea emoționantei imagini și de ce e intitulată “Prima Îmbrățișare, aici.

În București, expoziția va avea loc cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) și se poate vizita între 8 mai și 26 mai, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

După Capitală, expoziția va fi deschisă în ClujNapoca (2 – 20 iunie) și Timișoara (30 iunie – 20 iulie) și iar detaliile despre fiecare eveniment sunt publicate constant pe pagina de Facebook a expoziției.

Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen” , a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România.

Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPP în acest an.

Ascultați podcastul despre puterea jurnalismului vizual unde Cristian Movilă în răspunde lui Dragoș Stanca, aici:

Proiectul este prezentat în parteneriat cu UNICREDIT și e sprijinit de parteneri instituționali importanți: Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean.

Expoziția World Press Photo 2021 se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Pentru parteneriate puteți contacta THINKDIGITAL, partener exclusiv.

Iată, pe larg, prezentarea proiectului WORLD PRESS PHOTO România:

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla