Despre necesitatea educației media în școli, instituții publice și în societate: a apărut episodul 4 al seriei EIDOS Talks - UPGRADE 100 News
Latest Updates

Despre necesitatea educației media în școli, instituții publice și în societate: a apărut episodul 4 al seriei EIDOS Talks

În haosul informațional care afectează spațiul media, toți actorii cheie din societate au nevoie de ghidaj în dezvoltarea abilităților necesare pentru a distinge o informație de interes public de o dezinformare ori fake news.

Tot mai des, vedem chiar oameni politici folosind sau distribuind fake news, iar în societate există o confuzie permanentă, tot mai serioasă, legată de ce e real și ce nu.

Nevoia de educație media este acută pentru toate părțile implicate în dezbaterile publice, nu doar pentru tineri!

E necesară pentru oameni care dețin funcții în stat, pentru funcționari publici și cetățenii care trebuie să voteze pe baza unor informații reale. E nevoie de educație media chiar și pentru tinerii jurnaliști, mai ales pentru cei care ajung în organizații media unde principiile etice ori valorile promovate sunt discutabile.

Sunt doar câteva dintre elementele de la care a pornit dezbaterea din episodul 4 al seriei EIDOS Talks – o co-producție a Fundației EIDOS și a platformei UPGRADE 100. Pentru acest episod s-a alăturat și Fundația Friends For Friends – organizatoare a premiilor „Superscrieri”.

Moderatorul ediției este Vlad TĂUȘANCE, manager de dezvoltare al Fundației Friends for Friends, iar invitați în studiourile DIGI 24: Ioana AVĂDANI | director Centrul pentru Jurnalism Independent, Codruța SIMINA | jurnalistă PressOne și MisReport, Marian VOICU | jurnalist Veridica și TVR, Mihai PETICILĂ | jurnalist ProTV și co-fondator EduPedu și Dragos Iliescu | profesor universitar și fondator BRIO

Discuția intregrală, precum și celelalte două episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe YouTube, aici:

De ce e important jurnalismul făcut cu bună credință, cum funcționează acesta, care este rolul jurnalismului în democrație? Cum se pot distinge știrile corecte de cele derutante ori false și ce rol joacă noile proiecte media care se luptă cu acest flagel?

Iată câteva fragmente relevante din episodul 4 al EIDOS Talks

Ce este, de fapt, educația media? Explică Ioana Avădani:

Profesorul Dragoș Iliescu avertizează că problemele generate de carențele educaționale sunt mult mai profunde și mai greu de rezolvat:

Care e diferența dintre fake și false news? Explică Marian Voicu:

Dar de unde se finanțează site-urile de fake news? Codruța Simina citează un studiu relevant:

Educația media trebuie făcută și de jurnaliști, zi de zi, crede Mihai Peticilă:

EIDOS Talks este o serie realizată cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România. Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România, în contextul exploziei și evoluției unor fenomene cu impact negativ precum dezinformarea, fake news și manipularea prin platforme tehnice și metode tot mai complexe.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în RomâniaBritish Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii EuropeneInstitutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla