Chat GPT în Bing, Edge, Teams și Office. Trenduri locale și globale accelerate de A.I. cu Bogdan Putinică - General Manager MICROSOFT România - UPGRADE 100 News
Latest Updates

Chat GPT în Bing, Edge, Teams și Office. Trenduri locale și globale accelerate de A.I. cu Bogdan Putinică – General Manager MICROSOFT România

O dată cu investiția inspirată în Chat GPT, Microsoft e pe buzele tuturor celor care urmăresc evoluția marilor playeri din tehnologie și impactul digitalizării în economie, societate și în viețile noastre.

În acest context, antreprenorul tech și expertul media Dragoș Stanca de la Upgrade 100 l-a invitat în mansarda Radio Guerrilla pe Bogdan Putinică – cel care conduce, începând din toamna lui 2021, gigantul Microsoft în România.

CHAT GPT: UN MOMENT ISTORIC?

Ok, dar cât de important e episodul la care am asistat în aceste zile și implicarea Microsoft în cursa AI o dată cu investiția de circa 10 miliarde de dolari – la care se adaugă servicii precum cele oferite de Azure – în Chat GPT?

Invitatul nostru spune că da:

Dincolo de „discursul oficial” al companiei – găsiți în podcast inclusiv opiniile lui Satya Nadella, CEO global al organizației (interviul integral din WSJ, este aici) expertiza celui aflat în fruntea Microsoft în țara noastră arată faptul că opiniile lui merită ascultate.

Putinică nu e un GM tipic de corporație: vine din antreprenoriat, unde a reușit și un exit de succes.

Invitatul U100 Live și-a început activitatea prin fondarea, în anul 2000, a companiei IP Devel – unul dintre start-up-urile de tehnologie cu cea mai rapidă ascensiune din industria de profil din România.

Startupul a fost achiziționat de Adecco (Elveția) companie care a fost cumpărată, la rândul ei, de ENEA (Suedia) – loc unde invitatul de azi a și rămas, peste 10 ani înainte să se alăture Microsoft, la finalul anului 2021, ca General Manager în România.

TREI PĂRȚI DISTINCTE: GLOBAL, LOCAL și PERSONAL

Discuția a fost structurată în trei părți: tendințele globale, strategia locală a companiei și, la final, profilul personal de leader al invitatului.

Cu o sumedenie de produse hardware, software, web-based, pentru consumatori sau business to business, acoperind zone diverse de la rețele sociale cum e Linkedin la gaming via XBOX – în curând, poate chiar + Activision Blizzard, – continuând cu celebra suita Office, Windows, Edge browser, Outlook, Teams, Skype, Hololens, Azure cloud Microsoft rămâne, la 47 de ani de la înființare (!), în topul big tech global.

Iar rezultatele financiare din 2022 reconfirmă asta. Iată câteva comparații relevante, un „top” al profitabilității câtorva mari playeri tech:

 1. APPLE:
  Turnover: 394 miliarde an / 44.9 milioane oră
  Net Income: 100 miliarde an / 11.4 milioane oră
 2. MICROSOFT:
  Turnover: 200 miliarde an / 22.8 milioane ora
  Net Income: 73 miliarde an / 8.33 milioane ora
 3. ALPHABET:
  Turnover: 280 miliarde an / 22.8 milioane ora
  Net Income: 60 miliarde an / 6.84 milioane ora
 4. META:
  Turnover: 116 miliarde an / 13.2 milioane ora
  Net: 40 miliarde an / 4.56 milioane ora

PROFIT URIAȘ DAR, TOTUȘI, CONCEDIERI: DE CE?

Discuția legată de concedierile din big tech e altă temă care nu putea lipsi. Provocat de Stanca, liderul MICROSOFT din România a explicat, live:

DE CE E IMPORTANTĂ DIGITALIZAREA ROMÂNIEI?

Invitat acum câteva zile în IQ DIGITAL – format realizat tot de Upgrade 100 într-un parteneriat cu George – BCRBogdan Putinică a explicat pe larg de ce plasarea României în coada clasamentului DESI e un mare dezavantaj.

 • Apropo: puteți vedea noul format IQ DIGITAL Update aici. E util: puteți învăța cum să accesați fonduri de până la 100 MILIOANE DE EURO via PNRR dacă sunteți antreprenori și operați un IMM non-IT.

În studioul Upgrade 100 de la Radio Guerrilla, Bogdan Putinică a reluat tema, aducând un argument convingător: banii.

ALTE SUBIECTE ABORDATE:

 • Despre produsele Microsoft care nu au avut succes
 • Despre etica în AI si principii în acest domeniu delicat
 • Game changer sau buzzword? Quantum Computing? Metavers? VR? AR? Blockchain? Crypto?
 • Ce tip de leader este și ce tip de leadership preferă
 • Despre corupția din mediul privat și, în special, legată de licitațiile cu componentă IT
 • Surse de inspirație, lecturi și activități preferate
 • Despre activități caritabile – si Asociația 3 Dorințe pe care a co-fondat-o

Versiunea audio este disponibilă în toate platformele audio. Noi lăsăm aici un link spre Spotify, că ne place cum arată embedul 😉 Dar tu poți asculta pe orice platformă audio preferi. Apple? Sau altele, aici. Enjoy!

 • UPGRADE 100 Live este înregistrat în Studioul Radio Guerrilla si se difuzează în direct lunea începând cu ora 19. Editare video si recording: SAGA SPACE team. Sound design audio podcast: OLiX.

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla