[AUDIO + VIDEO] “România Vrea Autostrăzi”: analiza campaniei si secretul viralizării ei. Cum răspunde antreprenorul Stefan Mandachi celor mai delicate semne de întrebare? - UPGRADE 100 News
News

[AUDIO + VIDEO] “România Vrea Autostrăzi”: analiza campaniei si secretul viralizării ei. Cum răspunde antreprenorul Stefan Mandachi celor mai delicate semne de întrebare?

[PODCAST | VIDEO]

  • Cum se pot genera mișcări sociale și de protest pornind din online? Studiu de caz: campania #ȘîEu #RomâniaVreaAutostrăzi – care sunt elementele-cheie care au dus la viralizarea campaniei? Ce cifre de viralizare a obținut?
  • Cine e omul care a generat viralul socio-politic al momentului, care e motivația lui si cum răspunde celor mai delicate întrebări – inclusiv legat de modul în care a făcut avere familia sa: regretata sa mama, Jeni Mandachi, a fost în anii 2000 consilier local din partea PSD
  • Care sunt tendințele globale în viralizarea online a miscărilor sociale si de protest?

Aproximativ 2.000 de oameni mor anual în România din cauza accidentelor rutiere. Promisiuni privind o infrastructură mai bună au venit mereu dar în Moldova nu există nici măcar un centimetru de autostrada, după trei decenii de democrație.

“Avem o Revoluție în fiecare an”.

Mesaje clare, din partea unui personaj care atrage atenția. Un om care face si, acum, nu mai tace.

Antreprenor din Suceava, Stefan Mandachi este autorul campaniei “România vrea autostrăzi“, un proiect care, alături de hastagul #șîeu a devenit un adevărat fenomen viral.

Cât de viral, mai exact? Iată cifrele – click pe foto pentru a mări – si explicația specialistului:

Cătălin Teniță de la ZeList a explicat în emisiunea UPGRADE by Dragoș Stanca, de la Radio Guerrilla, cu ce se compară impactul campaniei:

Un fenomen viral asemănător a fost viralizarea expresiei controversate M*PSD.

Campania inițiată de Stefan Mandachi a ajuns, ca număr de impresii – adică de câte ori a fost expus mesajul publicului, online, conform surselor monitorizate de noi – la aproape 13 milioane de afisări, în cele 9 zile de la lansare, adică deja jumătate din cât făcea înjurătura celebră amplificată si de subiectul masinii cu plăcuțele de înmatriculare celebre, în perioada de vârf de anul trecut, adică 1 – 15 August.

Dacă e să comparăm cu  toată perioada în care expresia a circulat masiv, România Vrea Autostrăzi este, deja, la o treime din cele 42 de milioane de impresii generate, în total, de expresia devenită virală anul trecut”.

Filmul-manifest de la care a plecat totul:

Invitat in emisiune, Ștefan Mandachi a vorbit despre motivațiile din spatele acestei campanii și ce l-a determinat să ia atitudine:

În vara anului trecut, revenind acasă după un drum la București m-am uitat în oglindă și mi-am spus: oare cât îmi e de frică? Eram epuizat. Atunci mi-am spus că vreau sa fac o campanie pentru construirea autostrăzilor“.

Mai întâi, a printat 500.000 de afișe încercând să stârnească o mică revoluție în rândul antreprenorilor pentru a conștientiza necesitatea construirii unor autostrăzi în România.

Impactul nu a fost cel scontat, chiar din cauza unor angajați de-ai săi care s-au temut de reprecursiuni. Asa a ajuns la concluzia că e nevoie de o greva a antreprenorilor.

În septembrie, după decesul mamei lui – o femeie de afaceri celebră în Bucovina, Jeni Mandachi, răpusă de cancer în toamna anului trecut – Stefan a luat decizia de a acționa:

Aveam de făcut un drum de la Suceava la Iași, unde mama era internată. Un drum pe care, dacă aș fi avut autostrada, l-aș fi parcurs în 50-60 de minute. Am făcut drumul acesta în peste două ore. Asta a fost picătura care a umplut paharul“.

Astfel, omul de afaceri a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00.

Cine este Ștefan Mandachi? Cum răspunde suspiciunilor legate de buna sa credință? Care e scopul campaniei?

Născut în Călărași dar ajuns rapid în Suceava, Ștefan Mandachi a copilarit în localitatea Sfântul Ilie.

Face parte dintr-o familie cunoscută și înstărită din zonă – mama sa, Jeni Mandachi, fiind deosebit de activă.

A fost și implicată local, politic, în anii 2000 ca și consilier local – din partea PSD partid de care s-a despărțit cu mai bine de zece ani în urmă – fiind exclusă – pentru a se dedica afacerilor.

Ștefan are un frate geamăn, Andrei Mandachi, și el implicat în afaceri, la fel ca si tatăl său, care deține un hotel în Suceava.

Stefan a studiat pentru a deveni avocat însă și-a dat repede seama că antreprenoriatul îl prinde mai bine asfel încât și-a canalizat eforturile în această direcție.

Azi deține o serie de restaurante, un hotel și cunoaște la perfecție sectorul francizelor, dezvoltând platforma francizalacheie.ro.

“Motivul pentru care am făcut aceasta campanie este legat de furia enormă care s-a acumulat în mulți ani de zile”.

Ce le raspunde Ștefan Mandachi celor care îl acuză că și-ar dori un viitor politic sau că a cautat doar o campanie de marketing?

Am negat faptul ca fac politică. Simt nevoia să o repet. În momentul în care ești nervos din cauza unei situații nu poți să-ți faci reclamă pe baza nervilor pe care îi ai. Pentru cei mai pesimiști am sa le spun doar atât: aveți în vedere că va crește o companie care va da impozite statului român“.

“Prefer să spun că sunt un capitalist, nu un bogat. Pentru că eu reinvestec 90% din câștig”.

Antreprenor la rândul lui, dar în zona de digital – unde e implicat în mai multe proiecte – , Dragoș Stanca a prezentat propria viziune referitoare la dreptul fiecărui cetățean de a protesta așa cum știe mai bine pentru ca drepturile sale să-i fie respectate:

Omul pe care îl ascultați acum a plătit Romania SA să-i asigure niște condiții pentru a se dezvolta în continuare. Toți cei care contribuim la bugetul de stat plătim taxe și impozite iar compania Romania SA are datoria să ne asigure condiții optime pentru dezvoltare“.

Care sunt elementele-cheie care au dus la viralizare?

În opinia lui Dragoș Stanca, exprimată în emisiune, elementele cheie care au contribuit la succesul acestei campanii sunt:

  • Problema: lipsa autostrăzilor este o chestiune reală, palpabilă
  • Personajul: e un om tânăr, energic, și e genul de persoana care face lucruri pentru comunitatea lui și pentru el
  • Comparațiile plastice tip “Avem o Revoluție în fiecare an”
  • Realizarea cinematografică
  • Elementele de challenge, faptul ca a dus provocarea mai departe

La rândul lui, Catalin Teniță crede ca si emoția stă la baza răspândirii uluitoare a mesajului. “Toți oamenii au simțit că se află în această situație“.

De asemenea, un factor important îl constituie obiectul mental al campaniei, faptul ca a propus și realizat ceva cât se poate de palpabil: metrul de autostrada.

“Din acelasi motiv, Trump cu zidul său, are success pe un anumit public, în SUA. E un element concret, usor de înțeles”, crede Teniță.

Devine afacerea lui Mandachi vulnerabilă?

L-a transformat campania “România vrea autostrăzi” într-o țintă pentru autorități pe Ștefan Mandachi?

Desi initial au aparut informații care spuneau că metrul de autostradă construit de acesta i-a adus o amendă, Ștefan spune că acest lucru nu este adevărat.

“Eu cred că nimeni nu este invulnerabil. Dar îmi doresc să fac lucrurile foarte corect și îmi asum consecințele faptelor mele”.

Dragoș Stanca l-a întrebat pe Mandachi cu ce poate fi atacat, dacă are lucruri de clarificat, pentru public. Aici puteți vedea si auzi răspunsul său.

Pentru a clarifica total eventualele suspiciuni legate de trecut și sursa averii sale, si a familiei sale, a existat și o discuție ulterioară difuzării emisiunii.

O redăm, mai jos, exclusiv online pentru UPGRADE by Dragos Stanca:

Am atins tema backgroundului tău si în discuția noastră live de la Radio Guerrilla  dar as vrea să fie si mai clar acest aspect. Asadar, întrebările mele specifice sunt:

Q – Cu ce sursă de finanțare ai pornit în carieră, ca antreprenor, si cât de important a fost suportul familiei? Nu moral, ci financiar.

A – Prima investiție făcută de mine a fost în domeniul imobiliar. Am construit o casă în 2008 când eram uimit că toată lumea construia și câștiga bani din vânzarea de case. Banii cu care am început au fost, practic, împrumutați.

O parte de la prietena mea de la vremea aceea și o parte din vânzarea unui autoturism pe care l-am primit cadou de la părinți. Autoturism pe care l-am vândut cu 12.000 euro. Am mai împrumutat aproximativ 10.000 euro de la părinți, bani pe care i-am restituit în momentul în care am vândut casa.

Pe scurt, am investit 50.000 euro în construcția unei case, am obținut 35.000 euro profit în urma vânzării acesteia, acești bani permițându-mi să înapoiez împrumutul și să asigur startul unor investiții din banii personali. Am încercat să continui cursa imobiliară, dar a venit criza și m-am blocat total timp de doi ani.

Am încercat mai multe afaceri, am eșuat în unele, am reușit în altele și, în final, m-am concentrat pe piața fast-food a francizelor. Am gândit singur toate strategiile, planurile și dezvoltarea, fără ca părinții să înțeleagă ce voiam eu de fapt să fac cu francizele.

Q – Cat de mult crezi că a contat, în afacerile familiei, faptul că mama ta a fost implicată politic, ca si consilier județean si local din partea PSD? Spui că nu te interesează deloc zona asta dar se poate face business corect într-un oras de provincie, în România, fără implicare politică?

A – Mama mea a avut un singur mandat de consilier local, nu județean, pe când eu eram adolescent. Când a ajuns consilier local deja avea o situație financiară foarte bună și politica i-a adus numai jigniri, insulte, calomnii, mai ales că, din ce îmi amintesc, partidul era în opoziție.

Avea de pe atunci probleme de sănătate și a ieșit imediat din partid. Mai ales că noi, familia, nu am fost de acord să facă politică și i-am repetat de nenumărate ori să renunțe, ceea ce a și făcut. Nu mi-a plăcut niciodată ideea de a face politică. Nu era făcută pentru politică, ea era o activistă îndârjită pentru protecția animalelor. Avea grijă de sute de câini abandonați și era dedicată acestei probleme.

Sucevenii au iubit-o enorm. Când a murit, anul trecut, a fost un șoc pentru tot orașul. Am învățat foarte multe lucruri din carisma și energia ei. M-a inspirat foarte mult. Eu nu am făcut afaceri cu statul deci se poate face business la cel mai înalt nivel fără politică.

Q – Care este relația ta de business actuală cu fratele si cu tatăl tău, ai suportul lor în campania pe care ai inițiat-o, încă lucrați împreună sau fiecare a pornit pe drumul său?

A – Nu am nicio relație de business cu niciunul dintre membrii familiei mele și nici în trecut nu au existat companii în care să colaborăm împreună. Avem afaceri diferite, eu vreau să fac afaceri internaționale ei fac afaceri clasice.

Avem fiecare afacerile proprii și, cel mult, ne mai recomandăm unul pe celălalt, sau ne sprijinim cu diverse resurse, materiale sau finanțe, dacă este nevoie.

Și tata și fratele meu muncesc câte 18 ore pe zi și respect foarte mult implicarea lor. Ambii au postat pancarte mari cu #șîeu și își vor suspenda afacerile 15 minute în 15 martie.

Q – Există sau au existat, în trecut, probleme legale în business-urile în care ai fost implicat direct sau indirect, prin familie, esti atacabil în vreun fel la acest capitol? E important, având în vedere că vrând-nevrând ai devenit un simbol.

A – Părinții mei și-au dorit mereu să fiu avocat. Tatăl meu a insistat pană la disperare că singura șansă la un statut social înalt este să fiu avocat.

Cu el am avut multe disensiuni pe temă profesiei. Acesta este și motivul pentru care eu am intrat în barou ca avocat și am irosit patru ani de facultate la drept în loc să fac business, cum îmi plăcea.

Părintii nu s-au gândit niciodată că voi face afaceri la modul serios, credeau că e un capriciu de moment. De aceea, tata nu a acceptat să-mi predea mie frâiele afacerii lui, unde este singurul decident de mulți ani.

Când au văzut că nu mai au nicio sansă să răman avocat, mă susțineau amândoi, dar fără să am contracte cu ei. Mama mă susținea în orice făceam, vedea că sunt nebun.

De aceea mi-am făcut firma mea incă din 2012 și, tot ce mi-am dorit, a fost să am cât mai puține interacțiuni cu ei pentru că eu aveam o viziune măreață și ei îmi spuneau că nu sunt normal. Părinții mei habar nu aveau ce inseamnă brandurile internaționale la care eu făceam referire. Nu știau nimic despre marketing, produs, vanzări, strategii etc. motiv contant de controverse.

Nu am contact cu afacerile familiei, dar vreau să subliniez ceva: legislația pentru antreprenori din România este dramatică și în defavoarea totală a mediului de afaceri. Un antreprenor nu are niciodată certitudinea că este corect 101%.

Legea este atât de nefavorabilă încât, mereu, o secure planează deasupra capetelor antreprenorilor. Majoritatea antreprenorilor se simț atacabili, motiv pentru această stare de frică generalizată a antreprenorilor în a se exprima.

Modelele lui Mandachi: Tiriac. Becali. Cataramă. De ce?

Filmul campaniei se încheie cu un challenge adresat unor oameni de afaceri romani: Ion Țiriac, George Becali și Viorel Cataramă.

Numele celor 3 a ridicat semne de intrebare. De ce tocmai cei 3, a fost întrebat Stefan, în emisiunea UPGRADE de la Guerrilla?

Ștefan Mandachi: “Nu-i cunosc personal. O singură dată l-am văzut pe Gigi Becali la Suceava și am făcut o fotografie cu el. Pe Ion Țiriac și Viorel Cataramă nu i-am văzut niciodată. Dar acești 3 oameni, în calitatea lor de antreprenor, m-au inspirat în adolescența mea. M-am raportat la inspirația pe care mi-au adus-o”.

Ștefan Mandachi realizează faptul ca milioanele de reacții din online nu înseamnă mare lucru dacă vineri, dupa ora 15.15, totul va fi dat uitării.

Este și motivul pentru care speră ca mobilizarea să depașească granițele digitalului, efectele dorite fiind în offline.

“Sunt primari care au manifestat interes pentru a-și suspenda activitatea în mod simbolic. Politicieni, guvernanți, oameni simpli, cu toții sunt bineveniți atât timp cât acțiunea lor e pașnică“, spune Ștefan, neascunzând faptul că speră la o “resetare națională” în ceea ce privește soluționarea problemei lipsei autostrăzilor în România.

Până atunci, îndemnul lui este:

Va mișca România offline aceasta campanie online? Vom afla vineri, 15 martie, la ora 15.00. Cert e că, după cum se vede, Stefan e optimist si entuziasmul său e molipsitor.

Dar ce se întâmplă pe plan global, cum se agregă miscări de protest tip #Rezist sau #BlackLivesMatters?

Discuția se poate extinde si la cadrul general: care sunt mecanismele care generează viralitate, cum se agregă “revolta” din online si se “revarsă” în offline?

Ce crede Cătălin Teniță, antreprenor în tehnologie (co-fondator TreeWorks, ZeList etc) si fondator al Geeks 4 Democracy, care a inițiat proiecte tip FiecareVot.ro în ultimii ani?

În țările occidentale, ideea de organizare comunitară și de proteste a pornit de la comunități deja existente. Aici, în țările din fostul bloc sovietic nu existau comunități offline care sa genereze idei. Este și motivul pentru care comunitățile s-au definit mai degrabă pe zona de digital”.

”Internetul menține ușor legătura între comunități și face ca lucrurile să izbucnească rapid. Ține flacăra aprinsă”.

Dragoș Stanca: Dar cum procedăm pentru a duce oamenii din online în offline?

Cătălin Teniță: În primul rând, ai nevoie de un grup mic de oameni dar care să simtă același lucru. Și care să propună o idee la care să adere apoi cât mai multe persoane. Foarte important aici, cine propune trebuie să și explice și apoi să execute, cum a făcut si Stefan Mandachi. Cu cât ești mai explicit și mai implicat, cu atât șansele de succes sunt mai mari.

Într-o perioadă în care social media a devenit o sursă de informare pentru foarte mulți oameni, Cătălin Teniță crede că rețelele sociale sunt mai degrabă un verificator al informației.

Validăm ceea ce știm deja. Importanța sursei de unde ne luăm informația este, și în acest, caz vitală.

Discuția dedicată despre fenomenele virale cu miză social politică si opiniile lui Cătălin Teniță pe această temă le puteți urmări începând cu minutul 55. Link direct, aici.

****

Inregistrarea integrală a emisiunii “UPGRADE by Dragoș Stanca” cu Ștefan Mandachi și Cătălin Teniță 

[PODCAST]

VIDEO INTEGRAL:


 Click pe declarațiile-cheie pentru a le vizualiza

Ștefan Mandachi:

Două prezumții de vinovăție planează asupra mea: 1 ca aș face politică și 2 că mi-am făcut o campanie de marketing. Am negat faptul că fac politică. Simt nevoia să o repet.

Motivul pentru care am făcut această campanie este legat de furia enormă care s-a acumulat în mulți ani de zile. În momentul în care ești nervos din cauza unei situații nu poți să-ți faci reclamă pe baza nervilor pe care îi ai.

Pentru cei mai pesimiști am să le spun doar atât: aveți în vedere că va crește o companie care va da impozite statului roman“.

Dragoș Stanca:

Omul pe care îl ascultați acum a plătit Romania SA să-i asigure niște condiții pentru a se dezvolta în continuare. Toți cei care contribuim la bugetul de stat plătim taxe și impozite iar compania Romania SA are datoria să ne asigure condiții optime pentru dezvoltare“.

Ștefan Mandachi:

“În momentul în care am făcut filmul nu am dorit să mă prezit ca un erou. Eu cred că nimeni nu este invulnerabil. Dar îmi doresc să  fac lucrurile foarte corect și imi asum consecințele faptelor mele. Dar am dat foc la poduri. Nu mă mai pot întoarce acum”.

Ștefan Mandachi:

“Menționez că nu-i cunosc personal. O singură dată l-am văzut pe Gigi Becali la Suceava și am facut o fotografie cu el. Pe Ion Țiriac și Viorel Cataramă nu i-am văzut niciodată. Dar acești 3 oameni, în calitatea lor de antreprenor, m-au inspirat în adolescența mea. M-am raportat la inspirația pe care mi-au adus-o”.

 

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla