CINE E ȘI CE VREA ION – VIITORUL „CONSILIER A.I.” DIN GUVERNUL ROMÂNIEI. O discuție directă cu oameni-cheie implicați în proiect, la Upgrade 100 Live - UPGRADE 100 News
Latest Updates

CINE E ȘI CE VREA ION – VIITORUL „CONSILIER A.I.” DIN GUVERNUL ROMÂNIEI. O discuție directă cu oameni-cheie implicați în proiect, la Upgrade 100 Live

Am discutat la UPGRADE 100 Live Talks despre cine e și ce vrea de la noi ION – proiectul prezentat de Guvernul României ca fiind „primul consilier guvernamental bazat pe Inteligență Artificială”.

N-am invitat părerologi de serviciu, ci trei oameni din cercetare, implicați direct în proiect, alături de principalul promotor din Guvern a demersului – mai exact, ministrul digitalizării Sebastian Burduja – pentru a lămuri, tranșant, dileme și comentarii apărute zilele astea.

SPOILER ALERT: MITURI DEMONTATE

  • La întrebarea dacă ION există sau e doar o idee de proiect, în acest moment, răspunsul e că „Nu există, încă”.

Cu accent pe „încă”. Dar cei implicați ne promit că lansarea lui e „o chestiune de luni, nu de ani”

  • Iar la întrebarea dacă dialogul cu ION purtat de premierul Ciucă a fost real sau doar o „scenetă” – răspunsul corect este că da, a fost regizat.

Acest lucru a fost de altfel relativ evident – pentru cine a sesizat că primul ministru a formulat diferit decât a „redat” ION în oglinda-simbol a campaniei de lansare..

  • De ce are nevoie Guvernul de A.I. să afle care sunt problemele românilor? Iată ce crede profesorul Nicu SEBE, de la HUMANS.AI

  • Este ION un demers care are și o miză electorală? Atât ministrul Burduja, cât și liderul proiectului din partea Humans.AI, contestă categoric ideea:
  • La întrebarea dacă „vocea” a fost – conform anunțului inițial – obținută prin „sintetizarea vocilor a mii de români” sau un actor, răspunsul e că această voce simbolică, obținută din combinarea timbrului vocal al mai multor cetățeni, va urma.
  • Are ION vreo legătură din punct de vedere conceptual cu Chat GPT? Răspunsul e nu.

DE REȚINUT: Chat GPT este un proiect de tip Generative Pre-trained Transformer (GPT)un material care explică acest concept este aici – în timp ce ION își propune a fi un instrument bazat pe inteligență artificială pentru sondarea în timp real a opiniei publice, în funcție de informațiile pe care românii le postează online (și nu numai online, întrucât va urma o caravană și în spațiul fizic).

Concluzie “de etapă”, pentru cei grăbiți:

ION este în această fază doar un proiect îndrăzneț care a avut campania de lansare acum, și care urmează a se lansa în câteva luni folosind tehnologie deja creată de HUMANS.AI dar și folosind alte resurse deschise și independente în domeniul inteligenței artificiale și a prelucrării datelor.

EXTRA | Documentul care descrie detaliat modul în care va fi/este construit ION poate fi consultat aici.

CINE SUNT INVITAȚII?

Prin click pe numele lor puteți vedea lista lucrărilor științifice elaborate de fiecare dintre ei:

Nicu SEBEProfesor Universitar în Inteligență Artificială și Computer Science la Universitatea din Trento, are peste 25 de ani de experiență în domeniu și e și Head of AI la compania HUMANS AI – care e principalul promotor al ideii. Viziunea sa și mai multe despre cariera acestuia în domeniul academic și AI puteți descoperi în podcastul Humans On Air, aici.

  • Dacă vreți să aflați mai multe despre viziunea liderului HUMANS, Sabin Dima, puteți revizita podcastul Upgrade 100 unde a fost invitat – la începuturile proiectului (în mai, 2020), aici.

Marius LEORDEANU Profesor la Universitatea Politehnică din București și Cercetător Stiințific la Institutul de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române.

  • Prof. Leordeanu a obținut în 2009 doctoratul în Robotică la Carnegie Mellon University (USA) și deține un Bachelor’s Degrees în Matematică și Informatică la City University of New York (2003). La Universitatea Politehnică din București, Marius a introdus pentru prima dată, în 2015, cursurile de Computer Vision și de Robotică, în cadrul Programului de Master în AI de la Departamentul de Calculatoare.

Radu IONESCU – Profesor Universitar la Facultatea de Matematică și Computer Science de la Universitatea din București, co-fondator la Securif AI  

  • Radu Ionescu a primit Premiul pentru Cercetare Doctorală Remarcabilă în domeniul Informaticii în 2014 de la Asociația Română Ad Astra. A publicat peste 110 articole la conferințe și reviste internaționale. A primit „Caianiello Best Young Paper Award” la ICIAP 2013 – Italian Association for Research in Computer Vision – pentru lucrarea intitulată „Kernels for Visual Words Histograms”. A primit și Premiul „Tineri Cercetători în Știință și Inginerie” acordat de prof. Rada Mihalcea pentru tinerii cercetători români din toate domeniile științifice și „Premiul Danubius Young Scientist 2018 pentru România” acordat de Ministerul Federal Austriac al Educației, Științei și Cercetării.

CARE AU FOST PRINCIPALELE PUNCTE DE DEZBATERE?

Iată câteva informații și dezvăluiri exclusive despre proiect, din discuția moderată de antreprenorul tech și expertul media Dragoș STANCA – mai jos:

  • Stadiul proiectului acum și răspunsuri la semnele de întrebare apărute în spațiul public după lansare
  • Cum poate fi folosită inteligența artificială în spațiul serviciilor publice și guvernamentale pentru cetățeni, în viitor: ce ar putea deveni ION
  • Cât de sigure, anonimizate și conforme cu legislația de tip privacy și GDPR vor fi datele culese de ION? Cum se va face filtrarea „unbiased” a opiniilor „culese” de ION?
  • HUMANS.ai e activ și in spațiul crypto, are un token $Heart – valoarea acestuia fiind, conform Coinmarket Cap (în momentul difuzării, prima săptămână din martie, 2023) in jur de 0.016 USD cu tranzacții zilnice în jurul 100-200.000 dolari. Spre comparație, eGLD – o altă crypyomonedă creată local – are un volum de peste 23 milioane dolari pe zi. Poate influența discuția publică prețul cryptomonedei emise de Humans?
  • Care sunt posibilele pericole și viitoarele dileme etice: cum poate fi folosit un instrument de tip „Big Brother” pe steroizii A.I. de un guvern viitor nu prea îndrăgostit de democrație?
  • Cum e primită ideea până acum în rândul publicului, a presei locale și internaționale?
  • Ce alte proiecte există și pot fi inspirație pentru dezvoltarea lui Ion? Estonia’s Bürokratt? IBM Watson for Public Sector
  • Despre Chat GPT, LaMDA de la Google și alte proiecte: ce va urma în lupta pentru AI folosit de oameni pentru o viață mai bună?
  • De ce „halucinează” uneori algoritmul A.I.?

Versiunea audio este disponibilă pe toate platformele de podcasting. Varianta Spotify, mai jos:

UPGRADE 100 Live Talks se difuzează lunea la Radio Guerrilla – imediat după ora 19 – și e produs de U100 alături de alte proiecte precum UPDATE 1.1 Newsleter + Audioletter, IQ DIGITAL Summit / Update / Battles, DIGITALINATION sau EIDOS Talks

[Pentru parteneriate și propuneri de subiecte ne găsiți la team (at) upgrade100.com]

Senior Project Manager @UPGRADE 100 | Producer @UPGRADE 100, RadioGuerrilla